Date proaspete anunțate de autoritățile din Republica Moldova. Cum merge recensământul populației

Date proaspete anunțate de autoritățile din Republica Moldova. Cum merge recensământul populațieiSursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova, la mai bine de o lună de la începerea Referendumului Populației, peste un milion de persoane din Basarabia au fost recenzate. Asta arată datele oficiale ce au fost prezentate de oficialii Biroului Naţional de Statistică.

Câte persoane au fost recenzate în Republica Moldova

Numărul populației recenzate include persoanele cu şi fără reședință obișnuită. În aceeaşi perioadă, recenzorii au vizitat aproape 700 de mii de locuinţe. Recensământul a început pe 8 aprilie şi se va încheia pe 7 iulie, iar primele rezultate oficiale ar putea fi date publicităţii în decembrie 2025. Biroul Naţional de Statistică îndeamnă oamenii să participe la recensământ, iar în cazul unor incidente, să informeze conducerea instituţiei la linia verde a Recensământului, conform tvrmoldova.ro.

LINIA VERDE A RECENSĂMÂNTULUI

080080024

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie -7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Cum decurge procesul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că recensământul reprezintă o acțiune națională, care se organizează o dată la 10 ani. El a reamintit că ultimul recensământ în Republica Moldova a avut aloc în anul 2014. ”De ce se face recensământul? Scopul este de a obține datele statistice privind populația, dar și locuințele țării. Responsabili vor vizita locuințele din întreaga republică și vor înregistra răspunsurile cetățenilor la întrebările care sunt în chestionar”, a explicat Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus, la începutul lunii aprilie, că recenzorii vor fi îmbrăcați în uniformă specială, acordată de Biroul Național de Statistică. Ei vor colecta de la cetățeni date precum anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupație și alte aspecte importante. Totodată, în cadrul recensământului, oamenii vor fi întrebați și despre locuințele în care trăiesc. Despre dotarea acestora cu sisteme de canalizare, aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața, materiale de construcții și altele.