Silvestru Șoșoacă îi face în ciudă Dianei. Soțul senatoarei a prins ultimul loc la europarlamentare

Silvestru Șoșoacă îi face în ciudă Dianei. Soțul senatoarei a prins ultimul loc la europarlamentare Alegerile europarlamentare. Sursa foto: Arhiva EVZ

UDMR va fi înscrisă pe primul loc pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Pe de altă parte, Silvestru Șoșoacă va fi înscris pe ultima poziție, pe buletinele de vot. Biroul Electoral Central a tras la sorți ordinea candidaților, conform reglementărilor în vigoare.

Știrea zilei este că Silvestru Șoșoacă, pe care soția sa, senatoarea Diana îl vedea la pușcărie va candida independent pentru Parlamentul European. El va închide lista candidaților, pe buletinele de vot. La alegerile pentru Parlamentul European vor candida 12 partide şi alianţe electorale, dar și patru candidați independenţi. Candidaturile acestora au fost validate de Biroul Electoral Central.

UDMR va fi înscrisă pe primul loc

Candidații Uniunii conduse de Kelemen Hunor vor fi înscriși pe prima poziție a buletinelor de vot pentru alegerile din 9 iunie la Parlamentul European. Președintele Biroului Electoral Central (BEC), judecătorul Vasile Bîcu, a tras la sorți ordinea candidaturilor. Pe ultimul loc, pe buletinele de vot va fi înscris independentul Silvestru Șoșoacă. El a reușit să strângă semnăturile necesare pentru a-și depune candidatura.

Conform unui comunicat de presă al BEC primul loc va fi ocupat de UDMR, iar al doilea de Alianța PSD-PNL. Partidul AUR a fost înscris pe locul al patrulea, iar pe locul al șaselea Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei.

Partidul SOS al Dianei Șoșoacă ocupă poziția a 11 -a, iar candidații independenți pe cele de la 13 la 16. În cazul acestora nu s-a tras la sorți. Ordinea lor a fost stabilită pe buletinele de vot, pe ultimele poziții, în ordinea depunerii candidaturii.

Luni, Biroul Electoral Central a publicat lista candidaturilor rămase definitive. Au fost acceptate 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale, dar și patru candidați independenţi. Aceștia vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

BEC

Biroul Electoral Central, BEC Sursa foto: EVZ

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

Ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile pentru Parlamentul European din  9 iunie:

  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
  • Alianţa Electorală PSD PNL;
  • Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);
  • Alianţa AUR;
  • Partidul Umanist Social Liberal;
  • Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei;
  • România Socialistă;
  • Partidul România Mare;
  • Partidul Patrioţilor;
  • Partidul Alternativa Dreaptă;
  • Partidul S.O.S. România;
  • Partidul Diaspora Unită;
  • Pîrvănescu Paula-Marinela;
  • Gheorghe Vlad-Dan;
  • Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel;
  • Şoşoacă Dumitru-Silvestru.
Alegeri

Pe buletinele de vot sunt înscrise 12 alianțe și partide și 4 candidați. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Silvestru închide lista deschisă de UDMR

Silvestru Șoșoacă va candida la alegerile europarlamentare din postura de independent, după ce a fost dat afară din partidul SOS. El a reușit să strângă semnăturile necesare unei candidaturi. Silvestru și soția sa, Diana Șoșoacă, au provocat un imens scandal public culminând cu divorțul. Nu ar fi exclus, având în vedere publicitatea gratuită de care au avut parte să fi fost doar o strategie politică.

Pe de altă part, Consiliul Permanent al UDMR a stabilit, în urmă cu mai bine de două luni, numele candidaților pentru alegerile europarlamentare. Lista este deschisă de Winkler Iuliu şi Vincze Lorant. Cei doi reprezintă deja Uniunea în Parlamentul European. Pe al treilea loc se situează Szilagyi Dora, preşedintele Organizaţiei de Tineret.

„Am decis această ordine pe listă pentru că am considerat că avem nevoie de candidaţi cu experienţă, care pot reprezenta interesele maghiarilor din Transilvania în UE, în Parlamentul European de la Bruxelles şi Strasbourg”, spunea Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR, la finalul şedinţei Consiliului Permanent.