Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români

Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților româniSursa foto: Dreamstime.com

Dacă un proiect legislativ va fi aprobat de Parlament, terapia durerii ar putea fi recunoscută oficial ca un drept al pacienților din România. În prezent, doar o fracțiune dintre aceștia beneficiază de acest tip de terapie, care, în majoritatea cazurilor, este accesibilă doar în sectorul privat.

Proiectul de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, care prevede includerea terapiei durerii în drepturile pacienților, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru sănătate din Senat. Această modificare va asigura că dreptul la terapia durerii va fi recunoscut oficial ca parte integrantă a drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de drepturile legate de tratament, prevenție și recuperare.

Terapia durerii, un nou drept pentru pacienți

Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii proiectului, a subliniat importanța acestuia, afirmând că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România. Accentul nu mai este pus exclusiv pe tratamentul efectiv pentru vindecare sau îmbunătățirea stării pacientului, ci și pe eliminarea sau cel puțin reducerea drastică a suferinței.

Prin gestionarea durerii cu ajutorul medicamentației și a procedurilor medicale specifice, spune aceasta, se poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților și se pot facilita trecerea lor peste momentele extrem de dificile.

„Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a mai adăugat aceasta.

Conform legii privind terapia durerii, Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie, împreună cu Ministerul Educației, vor elabora strategii pentru instruirea specialiștilor în managementul durerii și pentru educația pacienților în prevenirea și tratamentul durerii.

Pacienți

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform proiectului, este prevăzută informarea populației cu privire la accesul la tratamente specifice pentru gestionarea durerii. Pacienții ar trebui să fie conștienți că au dreptul să acceseze orice formă de consultație sau intervenție medicală și că nu vor suferi fizic din cauza procedurilor la care sunt supuși. Această cunoaștere poate contribui la îmbunătățirea stării psihologice a pacienților, mai declară Nicoleta Pauliuc.

Cât de dezvoltat este sistemul de sănătate din România

Specializarea în terapia durerii este recunoscută de experți în domeniu ca fiind la fel de importantă precum specializările în cardiologie, oncologie sau alte domenii medicale, de mai bine de jumătate de secol în vestul Europei.

Abordarea pentru gestionarea durerii necesită o perspectivă multidisciplinară, care poate include utilizarea medicamentelor, proceduri minim invazive și terapii non-medicamentoase, cum ar fi kinetoterapia, acupunctura sau masajul terapeutic.

De asemenea, educația pacienților este esențială, astfel încât aceștia să poată învăța să gestioneze durerea, să practice tehnici de relaxare sau exerciții pe cont propriu. Prin urmare, este crucial ca medicii din diverse specialități să colaboreze pentru a asigura o îngrijire holistică și personalizată a pacientului.

Cu toate acestea, experții din domeniu sunt de părere că există încă mult de lucru în ceea ce privește dezvoltarea acestui domeniu în România, pentru a ajunge la nivelul Occidentului.

Asistentă medicală

Susra foto: Rido | Dreamstime.com

Mai e cale lungă până la un sistem în care să fie integrată terapia durerii

Marius Sîntean, doctor în Științe Medicale, medic primar ATI, specializat în SUA, consideră că „e cale lungă, oricum, chiar dacă se vrea, mai este până acolo. Se pot crea anumite centre educaționale, dacă există dorința asta. Suntem câțiva profesioniști care putem oferi aceste servicii”.

În România sunt mai multe specialități care se ocupă cu tratamentul durerii, în principiu, deși nu fiecare aprofundează subiectul. Medicii de anestezie-terapie intensivă se ocupă, fără doar și poate pentru că tratează durerea acută, durerea postoperatorie.

Și medicii care practică îngrijirea paliativă, în mod clar, pentru că este unul dintre obiectivele principale. Și mai sunt și alții. Însă este nevoie de multidisciplinaritate, mai ales că durerea este cel mai frecvent și deranjant simptom pentru care pacienţii se adresează unui consult medical”, a adăugat medicul Vladimir Poroch, medic primar atestat Îngrijiri Paliative, cu specializare în managementul durerii cronice, despre terapia durerii, potrivit Adevărul.