100 de milioane de lei pentru modernizarea Spitalului Județean. Primar Andrei Carabelea: „Declar public proiectul prioritar al municipalității”

100 de milioane de lei pentru modernizarea Spitalului Județean. Primar Andrei Carabelea: „Declar public proiectul prioritar al municipalității” Andrei Carabelea, Sursa foto Arhiva companiei

În cadrul interviului recent, primarul din Piatra Neamț, Andrei Carabelea, a abordat în mod special situația Spitalului Județean din oraș, evidențiindu-l ca pe principala problemă cu care se confruntă comunitatea.

Conform primarului, trebuia să existe un nou spital, însă pentru acesta nu s-a atras niciun ban european. 

Pe ce se bazează comunitatea din Piatra Neamț?

Comunitatea se bazează pe doi piloni esențiali: serviciile educaționale și serviciile de sănătate publică. Dacă în domeniul educațional, problema a fost rezolvată prin intermediul modernizării a jumătate din școlile din Piatra Neamț, dar și prin faptul că orașul se află în plin proces de modernizare al infrastructurii educaționale din oraș, „sănătatea este de maximă urgență. Și declar public proiectul prioritar al municipalității în următoarea perioadă”.

Andrei Carabelea a spus că „doar printr-un parteneriat echitabil, corect și de perspectivă între primăria Piața Neamț și Consiliul Județean Neamț putem rezolva aceste două probleme pe termen scurt mediu și lung”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalul Județean din Neamț, o urgență de rezolvat

Spitalul Județean din Neamț este o adevărată problemă, mai ales că în ultimul deceniu nu a fost făcut nimic pentru a fi îmbunătățit.

„Și de asta toate catastrofele care se întâmplă aici, în această instituție din spatele nostru. În Spitalul Județean Neamț mor oameni care ard de vii. Și mor în fiecare zi oameni de boli care ar putea fi tratate cu ușurință”, a transmis primarul din Piatra Neamț.

În cadrul interviului, edilul a amintit și de arșii din Piatra Neamț din data de 14 noiembrie 2020. Atunci, secția ATI a ars și au decedat oameni. 

„Consiliul Județean a fost incapabil să găsească o soluție pentru secția ATI. Așa că s-a apelat la mila pietrenilor și a românilor din toată țara care au donat pentru o nouă secție ATI făcută în mod exemplar de un ONG”, a transmis oficialul. 

Pentru Spitalul existent trebuie văzute lucrurile din două perspective. Pe de o parte trebuie modernizate secțiile de urgență ATI, Oncologie, Pediatrie. Pe de altă parte, sunt proiectele de modernizare susținute de Primăria Piatra Neamț și Consiliul Județean. Totodată, sunt demarate documentarea și studiul pentru un proiect de Spital Județean nou, scrie infofinanciar.ro.

Cum poate Piatra Neamț să aibă un spital județean în conformitatea cu vremurile?

Urgența numărul unu a orașului este Spitalul Piatra Neamț. Primarul spus că există șanse pentru această unitate medicală, însă lucrurile trebuiesc făcut împreună. 

„Iar eu vin cu următoarea propunere: împreună să reclădim Piatra Neamț și împreună să reclădim Spitalul de Urgență al județului. Atât pentru pietreni, cât și pentru nemțeni. Punând împreună resurse oameni și experți putem moderniza toate secțiile de bază din Spitalul Județean și în paralel să demarăm și un proiect de spital județean nou”, a spus Carabelea. 

De asemenea edilul a menționat că nu se poate face nimic fără a ști nevoile oamenilor. Astfel, acesta s-a gândit să realizeze un referendum pentru a cere părerea oamenilor. Pentru a vedea dacă sunt de acord sau nu cu propunerea primăriei de a veni în sprijinul Consilului Județean cu resurse financiare și umane ”pentru a moderniza Spitalul Municipal, pentru a reclădi un spital nou și pentru a lua deciziile împreună”.

Pentru a construi o nouă unitate medicinală sunt necesari cinci-șapte ani, însă se mai poate aștepta până atunci. Trebuie urgentate investițiile pentru modernizare actualului spital. 

„Pentru că până atunci avem nevoie să îngrijim pietrenii, avem nevoie să îngrijim nemțenii. Să privim spre sănătatea oamenilor, să le oferim servicii medicale decente”, a transmis acesta. 

Andrei Carabelea a transmis faptul că va aloca 100 de milioane de lei pentru modernizarea secțiilor din Spitalul Județean și pentru demararea proiectului și construirii unui spital nou.