Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat un nou Cod silvic

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat un nou Cod silvicSursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu/ Facebook

Astăzi, 22 aprilie 2024, de Ziua Pământului, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat noul Cod silvic, care aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor noastre.

Silvicultorii au semnalat o problemă în cadrul lansării Programului național de împădurire

Șefa statului a subliniat că odată cu lansarea Programului național de împădurire, silvicultorii au semnalat o problemă mai veche - este vorba de pădurile plantate anterior pe terenurile primăriilor, care nu puteau fi înregistrate și întreținute de autoritățile locale.

Maia Sandu: „Noul Cod silvic vine să-i ajute pe primari să acceseze finanțare din Fondul Național pentru Mediu”

Noul Cod silvic, pe lângă mai multe reguli și oportunități pentru pădurile administrate de stat, aduce mai multă claritate și în modul de gestionare a pădurilor de către primării și vine să-i ajute pe primari să acceseze finanțare din Fondul Național pentru Mediu pentru elaborarea amenajamentelor silvice.

„Avem grijă de pădurile noastre, căci ele înseamnă mai multă apă în fântâni și râuri, un sol mai fertil, un aer mai curat și o viață mai sănătoasă”, a punctat Președinta Maia Sandu.

Sursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu/ Facebook

Sursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu/ Facebook

Președinta Maia Sandu a dat startul campaniei de împădurire din această primăvară

Continuă plantările în cadrul Programului național de împădurire pentru o țară mai verde și mai rezistentă la schimbările climatice, anunțate de șefa statului.

Amintim că Președinta Maia Sandu a mers pe, 10 martie 2024, în satul Rîșcova, raionul Criuleni și împreună cu  angajații instituției prezidențiale, localnici, elevi de la gimnaziul din sat, studenți, reprezentantele Asociației Femeilor de Afaceri din Moldova și angajați ai întreprinderii silvice, au plantat 24 mii de puieți de salcâm, pe aproape cinci hectare de teren degradat.

„Cum vă imaginați că dacă fiecare adult din Republica Moldova ar planta 10 copaci în acest sezon de primăvară și după aceea 10 copaci – în sezonul de toamnă. Nu este foarte mult, este un efort de o oră, dar care va aduce rezultate mari”. Au fost afirmate făcute, duminică, de liderul de la Chișinău, la acțiunea de plantare de lângă satul Rîșcova raionul Criuleni.

Șefa statului a venit cu un îndemn către toți cetățenii ca să participe la sădirea pădurilor în cât mai multe localități din țară.