Specialiștii acuză mușamalizarea tragediei de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Specialiștii acuză mușamalizarea tragediei de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” Spitalul Sf. Pantelimon. Sursa foto: Arhiva EVZ

Primul verdict al Corpului de Control al al Ministerului Sănătății precizează că acuzațiile în cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală sunt false. Cu toate astea, experții acuză mușamalizarea tragediei și aduc în prim-plan un concept denumit „lebăda neagră”.

Problemele de la Spitalul Sf. Pantelimon sunt departe de a fi încheiate, cu toate că un prim rezultat al anchetei a fost făcut public. La baza izbucnirii scandalului ar fi un conflict mai vechi între cadrele medicale ale spitalului. Mai mult, persoanele decedate ar fi fost tratate în mod corespunzător, iar acuzațiile la adresa directorului sunt false, conform raportului întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății.

Miercuri, 17 aprilie, raportul întocmit de Corpul de Control al ministerului arată că toate acuzațiile sunt false:

„Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI“, se arată în comunicatul de presă transmis de minister.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii acuză mușamalizarea tragediei de la Sf. Pantelimon

Pentru situația de la Spitalul Sf. Pantelimon, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia atrage atenția unui aspect important. România se află în an electoral, iar acesta ar fi printre principalele motive din cauza căruia nimeni nu este sau nu va fi tras la răspundere:

„Și iată cum s-au spălat pe mâini! Nu le e rușine să acopere moartea a 17 oameni?“, se întreabă Cezar Irimia. „Într-un raport în care ar fi trebuit să vii cu concluziile despre aceste decese, tu vii și vorbești despre o poveste de hărțuire, un amor ghebos și dragoste chioară? E de noaptea minții“, a spus acesta pentru publicația Adevărul.

Acuzațiile din partea acestuia continuă, susținând că tragedia este mușamalizată de sistem:

„Trăim într-o țară unde responsabilitatea ministerială nu există. Oricine poate fi ministru în România fără să aibă cea mai mică răspundere. Mor oamenii pe capete și ministrul stă în funcție bine mersi.“

Spitalizare

Spitalizare. Sursa foto: Pixabay

Clasa politică implicată în scandalul de la Sf. Pantelimon

În continuare, acesta este de părere că problemele apărute în sistemul de sănătate au la bază amestecul clasei politice.

„Amestecul clasei politice în sistemul de sănătate a dus la asemenea rezultate. Pentru că habarniștii ocupă funcții de conducere, profesioniștii muncesc până la epuizare și normal că sunt frustrați că îi comandă un neica nimeni, care a venit colorat politic. Un lipitor de afișe care îi spune cum să facă operația: pe stânga sau pe dreapta“, declară președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. „Suntem de acord că într-o democrație funcția de ministru este politică, dar, totuși, lasă-i pe profesioniști să-și facă treaba dacă tu nu te pricepi.“

Și totuși, de ce atâtea persoane decedate?

Numărul deceselor de la Sf. Pantelimon în doar patru zile este mare, însă medicii spitalului susțin că secțiile ATI se confruntă adesea cu un număr mare de persoane decedate. Situație confirmată pentru sursa menționată anterior și de dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI în cadrul Spitalului de Urgență Oradea.

„Mortalitatea într-o secție de Terapie Intensivă este foarte mare. Nu este imposibil să moară 17 pacienți în 4 zile. Uneori, vin atât de grav bolnavi, încât șansele sunt minime. Vin, de multe ori, aproape morți în Urgență. În ultimul moment. Apoi, sunt situații când aparținătorii unui pacient care suferă de cancer în fază terminală îl aduc la spital în ultimele sale zile sau ore de viață. În încercarea de a-l salva.

Există ceea ce se cheamă, în termeni statistici, matematici, conceptul de outlier. E vorba despre fenomene extrem de rare, foarte improbabile, dar care se pot petrece dincolo de orice teorie a conspirației. Din punct de vedere statistic, plecând de prezumția de bună credință a personalului medical, există și posibilitatea ca astfel de lucruri rarisime să se întâmple. Este ceva ce sare din regula jocului, o anomalie. Conceptul de «lebădă neagră». Extrem de rarisimă, dar dacă tu spui că nu știi că există lebede negre, asta nu înseamnă că toate lebedele sunt albe“, explică specialistul.

Spitalele din România sunt în colaps

Cezar Irimia mai subliniază și problema subfinanțării sistemului sanitar, care pare că se apropie de finalurile sale.

„Este, până la urmă, firesc să murim cu zile când spitalele nu au, multe dintre ele, medicamente vitale, esențiale și nici bani să le cumpere“, a adăugat el, precizând că în unele situații, medicii sunt obligați să distribuie același medicament mai multor pacienți, astfel încât cantitatea să ajungă pentru toți.

Însă nu doar spitalele sunt într-o stare de colaps, a atras atenția președintele Asociației Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu. Într-o apariție televizată, acesta a afirmat că, în cazul în care valoarea punctului de consultație va scădea în vară, medicii din ambulator și cei de familie vor fi forțați să-și închidă cabinetele.

„În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului“.