Încrederea în sistemul medical ar putea să scadă după scandalul de la Spitalul Pantelimon

Încrederea în sistemul medical ar putea să scadă după scandalul de la Spitalul Pantelimon Sursa foto: Facebook

Problemele care au apărut la spitalul Sf Pantelimon  din Capitală au generat mai multe anchete, însă consecințele se vor observa în timp, în rândul populației din România, care își va pierde de tot încrederea în sistemul medical.

Cu probleme de ani buni întâmpinate în unitățile sanitare de oamenii bolnavi, specialiștii susțin că românii vor vedea spitalele din țară ca pe un loc care îi vor conduce spre moarte.

Ce probleme apar în rândul românilor, după scandalul de la Spitalul Pantelimon din București

Procurorii au demarat, vineri, audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical la Spitalul Sfântul Pantelimon. Potrivit asistentului, în perioada 4-7 aprilie, în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului ar fi murit 17 pacienți. Cauza morții ar fi fost tratamentul nepotrivit.

Conform sesizării, pacienților li s-a redus doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetele derulate de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și conducerea spitalului se vor încheia la jumătatea acestei săptămâni, însă reprezentanții asociațiilor de pacienți susțin că încrederea românilor în sistem va dispărea complet, după acest caz.

„În domeniul medical întotdeauna există competiție, concurență și acest lucru se observă după cum funcționează sistemul medical. Nu este o noutate. Aceste jocuri de influență afectează însă pacientul și aici este o mare problemă”, a declarat pentru „Adevărul” Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților oncologici.

„Ce s-a întâmplat acolo este greu de imaginat, greu de crezut…și vom rămâne cu sechele adânci”, a spus Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer pentru aceeași sursă.

Acesta consideră că indiferent de rezultatul anchetelor, „mulți pacienți vor privi de acum încolo spitalul public ca pe o morgă. Pentru că asta s-a dovedit a fi până la urmă”.

Anchetă la Sf. Pantelimon

Sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, la Spitalul Pantelimon din Capitală

Cezar Irimia susține că medicii nu ar fi fost în stare să își ucidă pacienții:

„Așa ceva este imposibil. Vorbim despre medici care, de multe ori, au luptat cu mâinile goale să ne salveze. Nu pot, până când anchetele în derulare nu se vor finaliza, să acuz sau să arăt către un medic sau altul. Totuși, dacă s-a întâmplat din cauza unei culpe medicale, să nu facem greșeala să acuzăm toată breasla. Pentru că nu asta e realitatea. Medicii s-au dăruit de cele mai multe ori nouă, pacienților, pentru a face ceva să ne salveze viețile, să ne îmbunătățească calitatea vieții sau chiar să ne vindece atunci când s-a putut”, a mai precizat el.

De altfel, el consideră că bugetele insuficiente îi determină pe cei din spitale să dozeze tratamentele pentru a ajunge tuturor pacienților:

„Ca să nu fie nevoiți medicii să aleagă între cine trăiește și cine moare. De multe ori, subfinanțarea sistemului determină medicii să încerce să dea o mână de ajutor tuturor pacienților, chiar împărțind tratamentele. Prin urmare, acestea nu mai sunt făcute la standardul prevăzut de protocol. Nu cred că medicii sunt niște criminali ci, dimpotrivă, au încercat să-i ajute după posibilități pe toți cei aflați la nevoie”, a mai declarat Cezar Irimia.

Părerile sunt împărțite în rândul specialiștilor

În timp ce unii doresc să găsească adevăratul motiv al morților acestor pacienți și să vadă ce s-ar fi putut întâmpla la spitalul Pantelimon din București, alți specialiști consideră că acest scandal are, de fapt, alt scop.

Printre aceste persoane se numără și medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care a postat pe rețelele de socializare că aceasta este: „o poveste de scandal care să „ia fața” public, împletind elemente de adevăr cu minciuni sfruntate încât pânza, fresca, tabloul final să discrediteze niște oameni, să distrugă mai degrabă decât să construiască. Vreau să fie foarte clar. Și transmit, aici, un mesaj și anchetatorilor de la serviciul omoruri, care se ocupă de caz, in rem. O bănuială rezonabilă trebuie investigată. Dincolo de bănuieli, însă, medicii din terapie intensivă - în fapt trupele noastre de elită, cei mai buni dintre noi - trebuie ocrotiți și sprijiniți, pentru că sunt tot ce avem”.