Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă

Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă Imobiliare.Sursa foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară va trece printr-o schimbare importantă în contextul unui proiect legislativ pregătit în Parlament. Actul normativ va reglementa înființarea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT.

Noul proiect de lege va reglementa finanțarea proiectelor prin intermediul fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT. Acesta vor fi listate la bursă și vor beneficia de o serie de facilități. Fondurile de investiții imobiliare vor putea fi înființate, inclusiv, de stat.

Piața imobiliară va funcționa după reguli noi

Fondurile de investiții care își concentrează activitatea pe piața imobiliară vor beneficia de o serie de facilități. Conform proiectului de lege, consultat de Profit.ro, aceste firme vor fi scutite deimpozit dacă se vor declara societăți pentru investiții imobiliare. Acesta sunt echivalentul REIT-urilor de pe piețele globale. Viitoarea lege va permite și statului să înființeze astfel de firme prin care să atragă finanțări private.

La nivel global, fondurile de investiții de tip REIT (Real Estate Investment Trusts) au o valoare totală de 3.000 de miliarde euro. Acest tip de afaceri este reglementat în majoritatea statelor și beneficiază de facilități fiscale. Cei care au inițiat proiectul legislativ au invocat aspectele de acest fel. , după cum reiese din expunerea de motive prezentată de inițiatorii legii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondurile de investiții de pe piața imobiliară facilitează accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori care achiziționează, dezvoltă și exploatează active imobiliare generatoare de venituri. Este vorba despre locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.

Piața imobiliară la chirii

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ce prevede proiectul legislativ

Proiectul legislativ ce va reglementa piața imobiliară prevede că, pentru a beneficia de scutiri de impozite, o astfel de companie trebuie să îndeplinească mai multe condiții simultan:

  • să aibă sediul social în România;
  • să fie tranzacționată la Bursa de Valori București;
  • cel puțin 75% din totalul activelor sale să fie active imobiliare deținute în proprietate sau în titluri de participare ale societăților cu profil imobiliar în Uniunea Europeană;
  • cel puțin 75% din veniturile sale să provină din vânzarea sau exploatarea proprietăților imobiliare sau din dividende de la societăți cu profil imobiliar;
  • să distribuie cu titlu de dividende cel puțin 90% din profit;
  • să nu fie microîntreprindere.
sesiune parlamentară, ședință

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Soluții pentru piața imobiliară

Un fond de investiții care îndeplinește toate aceste cerințe va beneficia de scutirea impozitului pe veniturile rezultate din vânzarea, închirierea activelor imobiliare, din mentenanța și/sau managementul activelor imobiliare, din dividende de la societăți cu profil imobiliar, din vânzarea titlurilor de participare la societățile de profil imobiliar și pe dobânzile aferente împrumuturilor acordate societăților cu profil imobiliar.

Impozitul pe venit va fi aplicat doar acționarilor societății sub forma impozitului pe dividendele încasate.

„O astfel de lege este extrem de utilă pentru că încurajează deținerea instituționalizată de active imobiliare în formă colectivă și asta permite fondurilor de pensii și investitorilor retail să investească în aceste REIT-uri pentru că au active stabile (fiind limitată capacitatea de finanțare) și generatoare de cash-flow (pentru că trebuie să distribuie tot profitul ca dividende)“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Diaconescu, co-fondator și co-CEO One United Properties, cea mai mare companie imobiliară listată la Bursa de Valori București.

Fondurile de investiții pe piața imobiliară vor putea investi în depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni sau instrumente financiare derivate. Acest tip de investiții nu trebuie să depășească 25% din totalul activelor.

Ce mai prevede proiectul de lege

Pe lângă investițiile în piața imobiliară, pe care sunt obligate să le realizeze, aceste societăți pot investi și în lucrări de infrastructură rutieră, feroviară și/sau maritimă. Este vorba despre investiții în drumuri, căi ferate, porturi, aeroporturi sau aerodromuri sau în active utilizate în agricultuă și silvicultură.

Aceste reglementări sunt necesare deoarece legea va permite și statului român să înființeze fonduri de investiții imobiliare. Astfel, statul va atrage finanțări și de la investitori privați. În societățile pentru investiții imobiliare înființate de stat, entitatea publică trebuie să dețină cel puțin 25% din capitalul social, dar nu mai mult de 75% din acesta.

De altfel, încă de anul trecut, Bursa de Valori București și entități din piața de capital au promovat, pe lângă autoritățile de stat, un proiect de lege în acest sens. Actul normativ urmează să creeze un regim fiscal stimulent pentru listarea fondurilor de investiții închise care au activ suport proprietăți imobiliare. Pe bursa românească au fost listate companii care concentrează active imobiliare.