Noul plan al Ucrainei care lovește adânc în inima Rusiei

Noul plan al Ucrainei care lovește adânc în inima RusieiSituație critică pe frontul din regiunea Harkov. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ucraina a desfășurat o serie de atacuri în Rusia împotriva unor obiective militare și economice. Printre aceste atacuri s-a numărat și lovitura de marți a două drone în interiorul unui centru de antrenament.

Ucraina a mai folosit drone pentru a ataca Rusia, lovind chiar și Kremlinul

Ucraina nu a folosit niciodată atât de multe drone într-un interval scurt de timp și nu a mai ajuns niciodată atât de adânc pe teritoriul rusesc. Timp de peste o lună, programul ucrainean de drone de atac unidirecțional (OWA) a vizat instalațiile de producție ale Rusiei. De asemenea, vizată a fost și infrastructura petrolieră și unele dintre bazele aeriene care facilitează atacurile cu rachete ale Rusiei.

Dronele OWA precum cele folosite de Ucraina îi forțează pe apărători să pună întrebări dificile. Prima este cum păstrezi un stoc scump și limitat de rachete de apărare aeriană? Costul (relativ) scăzut al dronelor înseamnă că interceptarea fiecărei drone cu un cost comparabil cu cel al dronei este adesea dificilă. Pe de altă parte, eșecul de a le intercepta poate fi și mai costisitor. Atacurile reușite ale dronelor ucrainene de la începutul războiului au distrus echipamente rusești în valoare de milioane de dolari. Cealaltă întrebare pentru apărători este cât de multă apărare aeriană poate fi cruțată din luptele intense de pe front pentru a proteja țintele din spate? Amplasarea apărării aeriene departe de lupte face mai dificilă pentru o armată să-și protejeze trupele de drone și avioane.

Liderii ruși se află în poziția dificilă de a încerca să determine unde este cea mai mare nevoie de apărare aeriană pe mii de kilometri de teritoriu. Atacurile terestre înseamnă că cetățenii din întreaga țară sunt confruntați cu adevăratul cost al războiului.

Nu toate atacurile cu drone ale Ucrainei sunt la fel de dăunătoare pentru Rusia. Dintre cele trei tipuri de ținte recente, infrastructura petrolieră, aerodromurile și instalațiile de producție, atacurile asupra industriei petroliere a Rusiei au provocat cele mai mari pagube. Oficialii ucraineni au declarat presei că atacurile lor au perturbat probabil 10 % sau mai mult din capacitatea de rafinare a Rusiei. Rafinăriile pot fi reparate, desigur, dar nu toate instalațiile lovite sunt din nou funcționale. Industria petrolieră rusă se întreabă, fără îndoială, câte atacuri mai are Ucraina pregătite.

Război în Ucraina

De ce cred unii ucraineni că Trump îi va salva de Putin

Atacurile ucrainene asupra aerodromurilor, care tind să fie mai bine apărate, au avut mai puțin succes. Pe 20 martie, dronele ucrainene au atacat baza aeriană Engels, de unde Rusia lansează unele dintre cele mai mortale atacuri cu rachete. Cu toate acestea, nu există nicio confirmare din partea Ucrainei sau a Rusiei că au lovit aerodromul. Pe 5 aprilie, Ucraina a lansat un atac mai amplu împotriva a trei aerodromuri din Rusia, inclusiv aerodromul Morozovsk. Oficialii ucraineni au susținut inițial că au distrus până la șase avioane de luptă rusești la Morozovsk, ceea ce ar fi fost un succes uimitor. Cu toate acestea, imaginile din satelit ulterioare ale aerodromului nu au arătat nicio aeronavă distrusă.

Cele mai mari succese ale Ucrainei cu dronele OWA tind să vină împotriva unor situri cu apărare aeriană limitată. La 2 aprilie, dronele ucrainene au atacat Alabuga, unde Rusia asamblează și fabrică dronele Shahed într-un complex mare de clădiri.

Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o dronă intrând în instalație. Oficialii din cadrul instalației au confirmat ulterior cel puțin o lovitură.

Război în Ucraina, Rusia

Dronele OWA din Ucraina variază foarte mult între diferitele modele

Mai multe firme diferite din Ucraina le produc și este posibil ca unele să fi fost furnizate din străinătate. La colțul opus, cea mai ieftină dronă este construită din materiale ieftine precum placaj, sticle de plastic și țevi. Majoritatea dronelor ucrainene sunt economice în raport cu standardele militare din cauza finanțării limitate și a accesului la componente avansate. De exemplu: aproape toate dronele ucrainene OWA folosesc o elice pentru propulsie, deoarece acestea sunt mai ieftine.

Pe partea mai scumpă, mai multe drone ucrainene par să aibă un motor cu reacție pentru propulsie. La 7 aprilie, rușii din apropierea Belgorodului au observat drone ucrainene propulsate de motoare cu reacție care se îndreptau spre atacarea unei ținte necunoscute. Motoarele cu reacție sunt mai greu de procurat în număr mare, dar sunt mai greu de interceptat.

Atacurile Ucrainei au, în mod evident, un impact pozitiv în efortul de război. Cu toate acestea, atacurile au parte de o reacție mixtă din partea unora dintre partenerii săi internaționali. Oficialii americani au declarat de mai multe ori că nu susțin sau permit loviturile ucrainene în Rusia.

Retorica americană cu privire la drone face ecoul dezbaterii de lungă durată pentru administrația Biden. Furnizarea de arme cu „rază lungă de acțiune" ar putea face ca Rusia să perceapă acest lucru ca fiind o escaladare.

Liderii americani și-au schimbat adesea opinia cu privire la ce arme sunt potrivite. Indiferent de aceasta, nu pare că administrația Biden își schimbă în mod substanțial poziția față de Ucraina ca urmare a loviturilor, deși continuarea ajutorului este încă împiedicată de incertitudinea din Congres.sua

Ne puteți urmări și pe Google News