România la 20 de ani după aderarea la NATO. Declaraţia comună a camerelor parlamentare

România la 20 de ani după aderarea la NATO. Declaraţia comună a camerelor parlamentareNATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Parlamentul a adoptat o declarație pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Senatorii și deputații s-au reunit într-o ședință de plen, comună, pentru a marca acest moment special.

 

Plenul Parlamentului s-a reunit, marţi, în şedinţă comună cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. Cu acest prilej parlamentarii au adoptat o declarație comună care a marcat evenimentul.

Parlamentul, declarație comună pe tema NATO

Senatorii şi deputaţii au adoptat marţi, în şedinţă comună, o declarație. Mesajul adoptat de Parlamentul României marchează 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO. În favoarea documentului au fost înregistrate 247 de voturi. Un vot a fost dat împotrivă, iar alți doi parlamentari nu au participat.

Declarația adoptată în Parlamentul României amintește că, în urmă cu 20 de ani, la 29 martie 2004, România a devenit membru al Alianţei Nord-Atlantice. Este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie. Evenimentul care marchează cele două decenii de la aderarea României la NATO precede aniversarea a 75 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington.

„Acest moment a fost definitoriu după cel de-al Doilea Război Mondial, prin rolul său de afirmare a unităţii spiritului de apărare comună cu scopul de a prezerva democraţia şi valorile ei, şi de descurajare a izbucnirii conflictelor care, timp de secole, au măcinat continentul european. Celebrarea a 75 de ani de NATO are loc în contextul în care spectrul războiului planează din nou asupra Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune ilegitim, ilegal şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în declarația citită de deputatul PSD Andi Cristea.

sesiune parlamentară, ședință

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Federația rusă, o amenințare la adresa păcii

În declarația adoptată de Parlamentul României se menționează pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru democrație și pace. Potrivit documentului, războiul din Ucraina arată că regimul de la Kremlin disprețuiește drepturile omului, tratatele internaționale de securitate, și ordinea internațională bazată pe respectarea regulilor de drept.

„Agresiunea rusă din Ucraina a demonstrat, odată pentru totdeauna, că Federaţia Rusă dispreţuieşte multilateralismul, principiile fundamentale ale Dreptului Internaţional şi ordinea internaţională bazată pe reguli, drepturile omului şi arhitectura internaţională de securitate construită prin eforturi conjugate timp de mai bine de jumătate de secol”, se subliniază în documentul care a fost citit în plen de deputatul PSD Andi Cristea.

Potrivit declaraţiei din Parlamentul României, în cele două decenii, România a confirmat rolul său important în consolidarea securităţii. Ca membru al NATO, România a promovat stabilitatea în zonă și securitatea.

„În ultimii ani, ordinea internaţională bazată pe reguli este profund contestată de actori statali şi non-statali, atât prin mijloace convenţionale, cât şi prin mijloace asimetrice şi hibride, care ţintesc fibra democratică a societăţilor şi urmăresc să creeze diviziuni. Mediul global de securitate se află într-un punct de inflexiune, pe fondul unor conflicte armate internaţionale, regionale şi locale, agravate de factori multiplicatori precum schimbările climatice, presiunea economică şi socială sau utilizarea cu scopuri maligne a tehnologiilor emergente şi disruptive”, se mai arată în declaraţie.

Parlamentul, eveniment special

Pe 29 martie România a aniversat 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. La 29 martie 2004, țara noastră a aderat oficial la NATO. Documentele de ratificare au fost depuse la Departamentul de Stat al SUA. Acesta este statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul din Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News