SUA i-au tăiat elanul lui Klaus Iohannis. Președintele, drum blocat la șefia NATO

SUA i-au tăiat elanul lui Klaus Iohannis. Președintele, drum blocat la șefia NATO Klaus Iohannis.Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis are șanse minime să ajungă la conducerea NATO, dat fiind că Statele Unite au anunțat că-l susțin pe Mark Rutte, fostul premier olandez. Ambasadorul american pe lângă Alianța Nord-Atlantică a făcut această precizare, într-o

Potrivit sursei citate, candidatul olandez este susținut de 28 de state membre ale alianței. Alte patru state, urmează să fie convinse să-și dea acceptul pentru Rutte. Americanii l-au numit pe președintele român, care și-a declarat intenția de a candida pentru șefia NATO „un prieten bun”. Ei i-au urat, totodată „noroc bun”.

Julianne Smith

Julianne Smith Sursa foto. X (Twitter)

Klaus Iohannis nu are susținerea SUA

Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a declarat că membrii alianței sunt în căutarea consensului pentru alegerea noului secretar general. Ea a anunțat că Washingtonul îl susţine pe deplin pentru această funcţie pe actualul premier olandez Mark Rutte. Americanii consideră că Klaus Iohannis, care a decis să intre în cursa pentru șefia NATO, este „un prieten”.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n. red.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith.

Ne puteți urmări și pe Google News

Julianne Smith a subliniat că ambasadorii celor 32 de ţări membre NATO discută şi dezbat argumentele pro şi contra celor doi candidaţi. Diplomatul a lăudat calificările lui Klaus Iohannis și ale rivalului său, ca fiind „impresionante”.

„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori. Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea.

Statele Unite speră într-o înțelegere rapidă

Julianne Smith a mai spus că „speră” ca reprezentanții statelor membre ale NATO să ajungă la un acord în următoarele săptămâni. Ea a precizat că nu știe când anume va fi acest moment, în care se va hotărâ între Klaus Iohannis și Mark Rutte. A subliniat că este tot ceea ce se poate comunica public pentru moment.

„Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a punctat ambasadoarea.

În prezent, potrivit presei olandeze, se pare că Mark Rutte întrunește susținerea marii majorități a membrilor NATO. El se bucură de sprijinul a 28 de state, alte patru urmând a fi convinse.

Mark Rutte

Mark Rutte are acordul majorității pentru șefia NATO. Sursa Foto: Dreamstime

Klaus Iohannis candidat la conducerea NATO

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va intra în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO. El a argumentat că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată ca preşedinte și înţelegerea profundă a provocărilor.

În momentul în care Iohannis a făcut anunţul, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, îşi anunţaseră sprijinul pentru Mark Rutte. Între susținătorii cei mai importanți se numără SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Klaus Iohannis avea alături doar Ungaria, Bulgaria și, posibil Turcia. Aceste state au anunțat că nu sunt de acord ca olandezul Mark Rutte să preia conducerea NATO.

Pentru obţinerea poziţiei de secretar general al NATO este nevoie de consens. Membrii NATO își aleg o nouă conducere dat fiind că mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg se încheie în luna octombrie.