Viața la bloc. Când are voie administratorul să sune la ușă. Legea este clară

Viața la bloc. Când are voie administratorul să sune la ușă. Legea este clarăSursa foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc presupune ca locatarii să fie obligați să respecte regulile impuse de asociațiile de proprietari, iar nerespectarea lor poate atrage sancțiuni. Cu toate acestea, există și anumite avantaje asociate cu traiul la bloc.

De exemplu, atunci când este necesară repararea sau înlocuirea unor elemente care fac parte din proprietatea comună a unui bloc, cum ar fi conductele de apă, care pot fi accesate doar prin intermediul unuia dintre apartamentele blocului, proprietarul respectiv este obligat, conform legislației în vigoare, să permită accesul atât reprezentanților asociației, cât și unui specialist în domeniu, cu condiția să fie informat în prealabil.

Acest lucru este necesar pentru a identifica problema și pentru a efectua reparațiile corespunzătoare.

Viața la bloc. Consecințe pentru proprietarii care nu permit accesul în locuințe

În cazul în care notificarea a fost transmisă în scris cu cel puțin cinci zile înainte de către comitetul executiv al asociației de proprietari, „proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/ reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală”.

Asta se arată în dispozițiile Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care guvernează viața la bloc.

În situații de urgență, intervalul de timp pentru notificare este redus la doar 24 de ore.

Viața la bloc

Sursa foto: Unquintu | Dreamstime.com

Ce amenzi riscă proprietarii de apartamente

În cazul în care proprietarul nu permite accesul reprezentanților asociației și specialistului desemnat pentru a repara sau înlocui elementele comune, acesta se expune la o amendă care, conform legislației, variază între 500 și 3.000 de lei.

Amenzile sunt impuse fie la sesizarea unei persoane interesate, fie din oficiu, de către polițiștii locali sau de către primari sau reprezentanții lor autorizați. Cu toate acestea, în cazul primei abateri, proprietarul poate primi doar un avertisment.

Viața la bloc implică și respectarea acestor reguli, iar conform legii, în cazul în care un proprietar nu permite accesul în situația descrisă mai sus, acesta va fi considerat responsabil civil și penal pentru prejudiciile create celorlalți proprietari afectați.

Viața la bloc. Compensații pentru proprietarii afectați de lucrările de reparație

Locatarii ale căror apartamente sunt afectate de lucrările de reparații, suferind daune ca urmare a acestora, au dreptul la compensație din partea asociației de proprietari, cu fonduri provenite din contul de reparații.

Viața la bloc

Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Pe de altă parte, în situația în care persoana sau firma responsabilă de lucrările de reparație cauzează un prejudiciu, cum ar fi inundarea apartamentelor de sub ele, aceasta va fi obligată să ofere compensații celor afectați.

În principiu, compensațiile ar trebui să acopere costurile necesare pentru readucerea apartamentelor afectate la starea lor inițială.

Viața la bloc presupune și ca pentru lucrările de intervenție la partea comună a clădirii, condițiile de desfășurare trebuie să fie stabilite în mod consensual între proprietarul apartamentului și asociația de proprietari.

Aceste detalii sunt înregistrate într-un acord semnat de ambele părți implicate.