Marea Britanie, amenințată de pericolul radicalizării. Guvernul e în alertă

Marea Britanie, amenințată de pericolul radicalizării. Guvernul e în alertă Moarte suspectă a unui britanic acuzat de spionaj pentru China. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Tensiunea provocată de conflictul din Gaza domină dezbaterea politică din Marea Britanie. Atât guvernul britanic, cât și membrii parlamentului au avertizat cu privire la creșterea atacurilor și amenințărilor din ultimele luni din partea grupărilor islamiste și de extremă dreapta, lucru care l-a determinat recent pe premierul Rishi Sunak să facă o declarație puţin obișnuită la sediul din 10 Downing Street cu scopul de a da dovadă de fermitate față de orice comportament care incită la violență sau care pune în pericol "valorile britanice". De atunci, Executivul pregătește un pachet de măsuri pentru stoparea radicalizării, cu unele propuneri care generează îndoieli chiar și în cadrul propriului partid.

Una dintre principalele măsuri este extinderea definiției "extremismului" pentru a include toate organizațiile care promovează sau încurajează intoleranța, ura și violența sau care pun în pericol sistemul liberal și drepturile democratice din Regatul Unit, publicată, joi, de guvernul conservator.

Pericolul radicalizării în Marea Britanie

Măsura, condusă de ministrul Michael Gove, intenționează să împiedice orice organism guvernamental sau reprezentant public să se implice sau să finanțeze entități care se încadrează în această nouă definiție, care va include și organizații sau persoane care subminează importanța riscului de extremism, chiar și dacă nu îl promovează direct. În zilele următoare, guvernul va publica o listă cu organizațiile pe care, deși legale, le consideră extremiste și va crea un centru de excelență împotriva extremismului în Ministerul Comunităților pentru a analiza fiecare caz.

Lipsa unui criteriu clar care să definească ceea ce poate fi considerat extremism i-a pus în alertă chiar și pe membrii Partidului Conservator, care se tem că grupurile care se opun avortului sau drepturilor LGBT+ vor fi și ele afectate de noua măsură. Una dintre cele mai critice voci a fost cea a deputatei Mariam Cates, membră a aripii dure a partidului, care a subliniat că planurile guvernului sunt "o pantă alunecoasă" spre limitarea drepturilor fundamentale și care a reamintit că există deja infracțiuni cum ar fi incitarea la violenţă sau glorificarea terorismului pentru a urmări acest tip de comportament.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Într-o societate liberă și democratică, cu o pluralitate de opinii și credințe, este stupid și periculos să separăm extremismul de violență și terorism", a spus Cates prin intermediul rețelelor de socializare. "Dacă opiniile extremiste sunt ilegale, atunci oricine definește extremismul are puterea de a restrânge libertatea de exprimare, libertatea religiei, libertatea presei și libertatea de asociere. Aceasta este calea către autoritarism", a adăugat ea. Guvernul intenționează să creeze un nou organism care să monitorizeze atitudinile sau discursurile care pot intra în noua definiție și să alerteze persoanele responsabile înainte de a lua măsuri mai dure.

Avertisment de la organizațiile palestiniene

Există totuși riscul ca organizații pașnice, precum Campania de Solidaritate cu Palestina (PSC), acuzate că promovează discursul antisemit la demonstrațiile regulate de război anti-Gaza din Marea Britanie, să intre și ele în această definiție. Această situație le-ar limita accesul la resursele publice și ar împiedica membrii Parlamentului cei mai favorabili cauzei palestiniene – precum fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn – să se implice activ în campaniile lor.

Principalele organizații pro-palestiniene au avertizat asupra necesității de a stabili o definiție corectă și de a aplica același criteriu pentru toate grupurile politice și religioase. "Discursul lui Sunak nu numai că a încercat să discrediteze sute și mii de protestatari care cer pacea în Gaza, dar a fost și presărat cu avertismente prost definite cu privire la extremismul islamiștilor și al extremei drepte", a deplâns Consiliul Musulman al Marii Britanii (MCB) prin intermediul unui comunicat.

În pofida criticilor, guvernul rămâne hotărât să aprobe măsuri pentru stoparea atacurilor împotriva "democrației multi-religioase" din Marea Britanie, potrivit spuselor lui Sunak însuși – de confesiune hindusă. Pe lângă extinderea definiției "extremismului", Executivul intenționează, de asemenea, să interzică intrarea predicatorilor extremiști în Regatul Unit și să oprească răspândirea discursului radical în universități, prin programe de prevenire a terorismului. Obiectivul este de a exercita o contrapondere față de discursurile considerate periculoase și ofensatoare – precum cel propagat de proaspăt alesul deputat de stânga George Galloway, care a negat în repetate rânduri dreptul la existență al statului Israel – și de a opri creșterea bruscă a atacurilor împotriva comunităților evreiești și musulmane de când a izbucnit conflictul dintre Israel și Hamas, în octombrie anul trecut.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / elperiodico.com/es