România nu este pregătită pentru parteneriatului civil. Mesajul lui Ciolacu pentru comunitatea LGBTQ

România nu este pregătită pentru parteneriatului civil. Mesajul lui Ciolacu pentru comunitatea LGBTQ Sursa foto: Facebook

România nu este pregătită pentru legalizarea parteneriatului civil între persoanele de același sex și nici să acorde mai multe drepturi comunității LGBTQ. Este punctul de vedere al premierului Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu susține că nu este momentul pentru acordarea mai multor drepturi comunității LGBTQ din România. În principal, face referire la legalizarea parteneriatului civil între persoanele de același sex.

Marcel Ciolacu amână legalizarea parteneriatului civil

Premierul a comentat solicitarea asociației MozaiQ care a propus o listă cu 52 de revendicări destinate clasei politice. Organizația, care apără  drepturile comunității LGBTQ, cere adoptarea acestor revendicări, înainte de alegeri. Cererea nu este pe placul premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia, România nu este pregătită.

Șeful Guvernului a fost întrebat dacă este de acord cu acordarea mai multor drepturi comunității LGBT. Între acestea este vorba și despre legalizarea parteneriatului civil între persoanele de același sex.

Ne puteți urmări și pe Google News

„România nu e pregătită pntru astfel de decizii”, a spus Ciolacu.

Peste 20.000 de oameni au participat la marșul LGBT. Sursa foto: România TV

Marșul LGBT. Sursa foto: România TV

Politicienii LGBT și-au lansat agenda politică

Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin după ce Asociația MozaiQ a lansat „Indexul egalității”. Este un document care conține 52 de revendicări politice menite să rezolve problemele cu care se confuntă comunitatea LGBTQ.

Cererile pornesc de la recunoașterea legală a cuplurilor homosexuale până la drepturile persoanelor transsexuale în domenii precum educație și sănătate. Autorii documentului, care a ajuns și la Marcel Ciolacu, subliniază necesitatea unei intervenții a statului în susținerea comunității.

Inițiativa își propune să influențeze agendele politice, în special în anul electoral 2024, pentru a asigura tratament și reprezentare egală pentru comunitatea LGBT+.

„Venim în fața clasei politice și a societății, în acest super-an electoral, cu 52 de revendicări ale comunității LGBT+ pe teme diverse, de la recunoașterea legală a cuplurilor gay, la recunoașterea persoanelor transgender în fața legii, la domeniile educației sau sănătății. Drepturile LGBT+ reprezintă hârtia de turnesol a democrației românești, nu putem avea democrație fără drepturi LGBT+. Noi lansăm un apel public către partidele politice să includă în programele lor electorale parte din revendicările noastre, dacă nu chiar pe toate”, a declarat Vlad Viski, directorul executiv MozaiQ.

sesiune parlamentară, ședință

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu în fața unei probleme sensibile

Activiștii LGBTQ susțin că documentul vine în întâmpinarea decidenților politici, precum Ciolacu, și le oferă o agendă politică. Cele 52 de revendicări sunt menite să rezolve problemele cu care comunității LGBTQ din România.

Revendicările vizează mai multe capitole, de la viața de familie, la sănătate și educație. Acestea sunt rezultatul unor consultări extinse cu comunitatea LGBTQ, susțin autorii documentului, din numeroase orașe din România.

Reprezentanții asociației sunt de acord că procedurile vor fi complicate, în condițiile în care discursul conservator domină scena politică. Ei susțin, însă, că și problemele comunității pe care o reprezintă sunt importante.

„Ne pregătim de alegeri, știm că va fi complicat, știm că discursul conservator este în creștere și domină scena politică, dar asta nu ne oprește să ne facem treaba și să ne servim comunitatea, spunând răspicat: și problemele noastre contează, suntem cetățeni care merităm să fim tratați cu respect de către stat, avem nevoie de reprezentare și de soluții la problemele noastre. Nu, nu plecăm nicăieri, nu dispărem în eter, suntem milioane de oameni care așteptăm o schimbare de la clasa politică în domeniul drepturilor LGBT” a declarat Vlad Viski.