Republica Moldova, tot mai preocupată de mediu. Problemele pe care le are de rezolvat noul ministru
- Nicolae Comănescu
- 17 martie 2024, 17:44
Un domeniu de care Republica Moldova începe să se preocupe tot mai mult în ultima perioadă este și cel al mediului înconjurător. În țara vecină a demarat o amplă campanie de împădurire, iar la plantarea puieților a participat și președintele Maia Sandu. În funcția de ministru al Mediului a fost învestit Serghei Lăzărencu, care trebuie să rezolve mai multe probleme presante.
Vladislav Sanduleac, student al facultății de ecologie a Universității Tehnice din Moldova, ecoactivist, a vorbit despre numirea din fruntea ministerului Mediului.
El a atras atenția asupra faptului că premierul Dorin Recean l-a mandatat pe noul ministru să rezolve problema gunoaielor, în timp ce președinta Maia Sandu și-a dorit să aibă mai multe păduri în țară.
Probleme de mediu arzătoare în Republica Moldova
„Sunt sarcini excelente și este posibil ca noul ministru al Mediului să fie un manager mai puternic decât cel precedent, dar amploarea sarcinilor este mult mai mare decât forța unui singur minister. Noul ministru este o persoană fără o educație adecvată, dar va învăța totul în curând. Cred că un an îi va fi suficient pentru a compensa cunoștințele lipsă", a declarat Vladislav Sanduleac.
El a mai precizat că în ultimul an a discutat cu diverși oameni de știință și personalități publice, a mers la studii pentru a deveni ecologist și a pus tuturor aceeași întrebare.
„Cum să rezolvăm problema gunoiului din țara noastră?”. Și s-a dovedit că absolut nimeni nu știe răspunsul la această întrebare. Așadar, noul ministru al Mediului se va confrunta cu aceeași tăcere și niciun management nu-l va ajuta dacă nu are cunoștințe și idei. Cel puțin ministrul anterior era ecologist și poate că a reușit să facă lucrurile încet-încet, dar amploarea problemei este cu adevărat uriașă. Mulți ecologiști erau mulțumiți de ea.
Ce obiective are noul ministru
Noul ministru poate încerca să învețe din experiența colegilor săi din Suedia, care au rezolvat complet problema cu gunoiul, dar au făcut-o nu într-un an înainte de alegeri, ci în 20 de ani. Și aceasta este o țară bogată, fără corupție și nepotism. În țara noastră, un astfel de proiect se poate întinde pe mai mulți ani, deoarece cea mai importantă poate fi problema educației ecologice a tinerilor. "Trebuie să ne remodelăm creierele astfel încît să devenim ca Suedia, iar aceasta este o sarcină pentru cel puțin cîteva generații. Noul ministru cu siguranță nu are atît de mult timp la dispoziție", a precizat activistul ecologist.
În opinia sa, cea mai mare problemă nu este în mediul înconjurător, ci în administrația însăși. De exemplu, anul trecut au fost tăiate 16.000 de hectare de pădure din cauza crizei energetice, în timp ce doar 7.200 de hectare au fost plantate. Adică, se taie mai mult decît se plantează. Această problemă nu este de competența Ministerului Mediului Ecologic.
Adevărul este că resursele energetice s-au scumpit și oamenii au început să treacă masiv la lemnele de foc, iar pe oameni nu poți să-i lași să înghețe, trebuie să tai. Se pare că propriii șefi nu vă vor lăsa să protejați mediul înconjurător, deoarece nu pot oferi oamenilor săraci prețuri ieftine pentru resursele energetice și sînt obligați să taie pădurile. Mai mult decît atît, ei taie stejari centenari, frasini, carpeni, ulmi și plantează salcîmi. Noul ministru ar trebui să știe că stejarii cresc mai greu și mai mult timp decît salcîmii, iar salcîmii nu îi vor înlocui", a declarat Vladislav Sanduleac, conform noi.md.