Traian Băsescu, optimist în fața provocării recuperării tezaurului României

Traian Băsescu, optimist în fața provocării recuperării tezaurului RomânieiSursa foto: Dreamstime.com

Traian Băsescu și-a exprimat optimismul în ceea ce privește recuperarea tezaurului României, care a fost confiscat de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Cu toate acestea, el a remarcat că în prezent nu este posibil să se avanseze o astfel de pretenție din cauza tensiunilor în relațiile cu Federația Rusă.

Fostul președinte al României a remarcat că este extrem de dificil să evalueze tezaurul așa cum a fost trimis, mai ales că vorbim de perioade istorice diferite.

Este cert că tezaurul a fost transferat la Moscova între anii 1916 și 1917, într-o perioadă în care România era ocupată în proporție de 80%. Atunci, Guvernul se retrăsese la Iași sub amenințarea unei posibile cuceriri totale a țării de către Germania, Austro-Ungaria și aliații lor din Primul Război Mondial.

Traian Băsescu spune că prima mișcare privind tezaurul a fost făcută de Rusia

Cert e că în situația de presiune extraordinară, cu Guvernul aflat la Iași, Rusia a fost cea care a avut inițiativa să solicite Guvernului român să mute tezaurul la Iași pentru a-l proteja în eventualitatea în care trupele invadatoare ar fi avut acces la zona în care se afla acesta depozitat.

Deci aș vrea să clarific acest lucru. Prima mișcare s-a făcut de către Guvernul Rusiei care, îngrijorat de faptul că tezaurul României ar fi putut să cadă în mâinile dușmanilor și valoarea lui să fie utilizată pentru procurarea de materiale militare, a avut inițiativa să ceară Guvernului României să-l trimită la Moscova”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul șef de stat a subliniat că Guvernul României nu a trimis niciun tezaur până când nu a existat un document prin care Guvernul Rusiei garanta transportul, depozitarea și returnarea tezaurului.

Acest angajament a fost asumat de Guvernul Rusiei în 1916.

Traian Băsescu

Tezaurul României.Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Peste 90 de tone de aut din se află la Moscova

Deși Rusia a restituit o parte a tezaurului românesc, 91,5 tone de aur fin și bijuteriile coroanei, cea mai mare parte a lor, se află în continuare la Moscova.

Referindu-se la rezoluția votată în parlamentul European, Traian Băsescu a apreciat-o ca fiind una extrem de importantă, punctând că ea se referă în principal la Tezaurul Băncii Naționale.

Asta pentru că România a primit parte importantă din tezaurul cultural și arhivistic în 1934 și în 1956.

Am văzut o declarație care mi s-a părut puțin exagerată din punct de vedere al pesimismului, declarația lui Rareș Bogdan care, ce-i drept, n-a participat la vot, dar a spus că e neimportant și că e puțin probabil că va ajuta.

Eu zic că va ajuta foarte mult. Această rezoluție creează obligație pentru structurile UE să fie alături de România atunci când negocierile vor putea avea loc. Acum nu vor putea avea loc din cauza relațiilor cu Federația Rusă.

Dacă citiți finalul rezoluției, aceasta stabilește prin votul parlamentarilor sarcini pentru înaltul reprezentant al UE sarcină să internalizeze problema tezaurului României aflat la ruși și să o prezinte în relația bilaterală UE – Rusia. Consiliul UE e chemat să se manifeste în favoarea returnării tezaurului României”, a adăugat fost președinte.

Traian Băsescu

Sursa foto: LCVA | Dreamstime.com

Traian Băsescu vede problema tezaurului drept una de demnitate

Fostul președinte spune că acum nu se va putea pune problema restituirii tezaurului românesc pentru că relațiile cu Rusia sunt tensionante, însă va veni vremea și pentru asta.

În continuare, Traian Băsescu a menționat că problema tezaurului nu e doar una de valoare, ci mai degrabă una de demnitate națională.

„Problema e în simbolistica acestui tezaur, care îi face pe români să simtă că sunt și nedreptățiți și umiliți. Un stat își permite să nu le dea tezaurul care li se cuvine. Rusia a ciopârțit din lucrurile dragi României de câte ori a putut.

În Primul Război Mondial, iată, tezaurul, în al Doilea Război Mondial, Basarabia, care Slavă Domnului, prin invitarea Republicii Moldova să devină parte din UE, începe să fie estompat acest proces al jefuirii teritoriale a României prin Pactul Molotov.

Și al treilea lucru drag pe care ni l-a luat Rusia este libertatea. După al Doilea Război Mondial, ne-a adus un regim comunist-dictatorial care a subjugat țara aproape o jumătate de secol”, a mai adăugat fostul șef de stat la România TV.