Consumul de carne ar putea deveni „lux”. Autoritățile pregătesc o nouă taxă

Consumul de carne ar putea deveni „lux”. Autoritățile pregătesc o nouă taxăSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Consumul de carne ar putea deveni un „lux” pentru oamenii cu venituri mici. Guvernul din Germania vrea să introducă o taxă suplimentară pentru carne, ceea ce va însemna creșterea prețurilor la alimente.

Taxa pe carne ar avea rolul de a a-i ajuta pe fermieri și comercianți, scrie presa din Germania.  Mai exact, această taxă poate sprijini nevoile de investiții pentru întreprinderile agricole implicate în creșterea porcilor pentru a oferi mai mult spațiu pentru animale. Deocamdată, nu se cunoaște modul în care se va introduce această taxă, însă, autoritățile de la Berlin au mai luat în considerare un astfel de proiect de lege în 2019.

Taxa pe carne. O introduce Germania, dar efectele acesteia se vor resimți și în alte state

Carnea de porc consumată de români, provenită din import. Cât ne costă acest „lux”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform ministrului Agriculturii de la Berlin,  Cem Özdemir, taxa pe carne va fi similară cu cea care există la cafea. Oficialul german a dat asigurări că majorarea prețurilor la produsele din carne va fi de „câțiva cenți, notează agenția de presă dpa.

„Un cent pentru bunăstarea animalelor este o „investiție în viitorul agriculturii și al zonelor rurale din Germania”, a declarat Özdemir în Bundestag”, conform sursei citate.  G

Germania nu este, însă, singura țară care vrea să diminueze consumul de carne. Marea Britanie, prin oficiali de la Sănătate, a făcut apel la populație în acest sens. În susținerea proiectelor legislative sunt invocate aspecte care țin atât de economie, cât și de protejarea Mediului.

Prețurile la carne, în 2024. Date din România

Papricaș de porc cu găluște. Cea mai apreciată rețetă din Ardeal

Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețul cărnii de porc la poarta fermei continuă și în România trendul descendent, la fel ca în restuș țărilor din Uniunea Europeană,  dar continuă să fie mai mare decât în perioada simlară a anului trecut. Potrivit economica.net, la începutul lunii februarie, prețul mediu a ajuns la cel mai mic nivel din august 2023, după o scădere bruscă, de 13% față de luna anterioară, cea mai mare dintre statele membre.

Conform sursei citate, România a rămas printre cele cinci state UE unde carnea de porc a rămas mai scumpă față de perioada similară a lui 2023. Mai exact, fermierii locali vând acum cu 2,4% mai scump decât anul trecut, danezii cu 3,9% mai scump, croații cu 2,7% în plus, irlandezii și suedezii cu 0,1%,

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News