Garry Kasparov îl acuză pe Vladimir Putin pentru moartea lui Alexei Navalnîi. Reacția Iuliei Navalnaia

Garry Kasparov îl acuză pe Vladimir Putin pentru moartea lui Alexei Navalnîi. Reacția Iuliei NavalnaiaMoartea lui Alexei Navalnîi, pusă pe umerii lui Putin. Sursa foto: dreamstime.com

Garry Kasparov, disidentul rus, a reacționat vehement la vestea despre moartea lui Alexei Navalnîi, acuzându-l direct pe președintele rus, Vladimir Putin. Aceeași reacție a avut-o și soția opozantului rus.

Potrivit lui Garry Kasparov, Alexei Navalnîi a fost asasinat din cauza expunerii publice a lui Putin și a grupului său ca fiind „bandiți și hoți”. Disidentul rus și-a apoi îndreptat gândurile spre soția și copiii lui Navallnîi.

Vladimir Putin, acuzat de moartea lui Alexei Navalnîi

Putin a încercat și a eșuat să îl omoare pe Navalnîi rapid și în secret cu otravă, iar acum l-a omorât ucis și public în închisoare.

Putin este ucigașul lui Navalnîi, să nu aveți niciun dubiu în privința asta, dar vina e la mai mulți”, a scris Kasparov pe X, fosta Twitter.

Acesta sugerează că unul dintre principalii vinovați este și poporul rus, care nu a reușit să demonstreze aceeași îndrăzneală ca Alexei în încercarea de a pune capăt dictaturii și agresiunii lui Putin.

Deși unii ruși au ieșit în stradă, nu a fost suficient.

„Furia și disprețul meu etern se îndreaptă către politicienii occidentali care au tratat otrăvirea și încarcerarea lui Navalnîi doar ca un alt subiect de negociere cu Putin, la fel cum au făcut-o și cu uciderea unui alt prieten, Boris Nemțov. Vorbe mari, zero acțiuni, mai mult sânge pe mâinile lor.

La fel ca și cu Boris, precum și cu asasinatele în întreaga lume, ingerințele în alegeri și ajutorul dat altor dictatori criminali, la fel ca și cu Ucraina, iar acum cu Alexei, lui Putin nu îi pasă cum par lucrurile și ce spui”, a continuat el.

Kasparov a mai spus că ar fi bine să fie arătați cu degetul toți ce-i care sunt de partea lui Putin, numindu-i pe Viktor Orban, Donald Trump, Tucker Carlson și Elon Musk.

Garry Kasparov.

Garry Kasparov. Sursa foto: EVZ

UE și NATO pun și ele responsabilitatea pe umerii Rusiei

Imediat după moartea opozantului lui Putin, liderii UE și NATO au condamnat ferm Rusia pentru decesul opozantului Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru acest incident tragic.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. De dragul idealurilor sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică. Aduc cele mai sincere condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a exprimat vineri profundul său regret în legătură cu vestea despre dispariția liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a precizat liderul NATO.

Primele cuvinte ale soției lui Alexei Navalnîi

Și Iulia Navalnaia a dat vina pe Vladimir Putin pentru moartea soțului său. Aceasta a menționat că liderul de la Kremlin i regimul său „vor fi trași la răspundere”.

Iulia Navalnaia soţia lui Aleksei Navalnîi a părăsit Rusia

Iulia Navalnaia soţia lui Aleksei Navalnîi.

Soția lui Navalnîi a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen și a acuzat regimul de la Kremlin că minte „în permanență”.

Să fiu aici în fața dumneavoastră sau să mă duc înapoi la copiii mei? Apoi, m-am gândit. Ce ar fi făcut Alexei în această situație, în locul meu?

Sunt sigură că ar fi fost în fața dumneavoastră aici, pe această scenă. Nu știu dacă să credem veștile teribile pe care le-am primit, informațiile pe care le primim numai din presa oficială. Nu putem avea încredere în Putin și în Guvernul său. Mint în permanență”, a afirmat Iulia Navalnaia.