Clădirea Guvernului intră în renovări. Istoria Palatului din Piața Victoriei

Clădirea Guvernului intră în renovări. Istoria Palatului din Piața Victoriei Palatul Victoria. Sursă foto: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că Palatul Victoria, clădirea care găzduiește Guvernul, va fi supus reabilitării la începutul anului viitor. În timpul lucrărilor, activitatea Executivului va avea loc la Palatul Parlamentului.

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat că Palatul Victoria, clădirea care găzduiește Guvernul, va fi supus reabilitării începând din anul viitor. Întreaga administrație guvernamentală se va transfera în Palatul Parlamentului pe durata lucrărilor. Executivul va ocupa spațiul din corpul B3 al Palatului Parlamentului, care are o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați.

Guvernul, renovat din bani europeni

Înaintea ședinței de vineri a Guvernului, Marcel Ciolacu a precizat că reabilitarea actualului sediu al Executivului va fi finanțată din fonduri europene.

În plus, premierul a subliniat că reabilitarea imobilului Vila Lac 1, evaluată la 56 de milioane de euro, nu este o prioritate și nu va fi aprobată acestă inițiativă, având în vedere că suma este considerabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul anunţă reorganizarea a încă două ministere

Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat astăzi și că procesul de reorganizare al ministerelor va continua.

„Continuăm procesul de reorganizare a administraţiei centrale şi de reducere a posturilor cu încă două ministere. Este vorba despre Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Ne vom ţine de calendarul prevăzut, astfel încât la jumătatea anului toate ministerele să aibă o structură mai suplă şi eficientă, cu proceduri care să reducă birocraţia”, a declarat premierul.

Ciolacu susține că România nu va intra în război. Sursă foto: Facebook

Ciolacu susține că România nu va intra în război. Sursă foto: Facebook

Guvernul pregătește Palatul Victoria pentru eficientizare energetică

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a primit anul trecut certificat de urbanism din partea Primăriei Capitalei pentru proiectul de eficientizare energetică a Palatului Victoria. Acum, SGG a demarat o licitație pentru elaborarea documentației necesare implementării acestui proiect, având în vedere și posibilitatea accesării de fonduri europene prin componenta "Valul Renovării" a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Clădirea, aflată în domeniul public al statului, aparținând patrimoniului național, a suferit în decursul celor peste 80 de ani de funcționare etape de uzură fizică, care au dus la deteriorarea majoră a finisajelor, a unor elemente constructive și a stării tehnice a instalațiilor. Pentru buna funcționare a întregului ansamblu, dar și pentru reducerea cheltuielilor de întreținere și pentru eficientizarea energetică a clădirii, se impune ca lucrările de intervenții si modernizare să fie continuate, astfel încât să nu prezinte pericol în exploatare, iar noile instalații realizate, moderne, să nu rămână racordate la vechea instalație, realizată în urmă cu peste 80 de ani″, se arata în documente ale SGG anterioare luării acestei decizii.

Inițial conceput ca sediu al Ministerului Afacerilor Externe al României, Palatul Victoria a fost proiectat și construit conform planurilor arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966). Începând cu mijlocul anilor '30, Marcu a fost responsabil pentru crearea mai multor edificii publice importante, printre care se numără Școala Superioară de Război sau Palatul Direcției Generale a Căilor Ferate.

Mai multe site-uri, printre care și cel al Guvernului României, au fost atacate cibernetic de tip DDOS (distributed denial of service).

Sursa foto: arhiva EVZ

Istoria clădirii

Construcția Palatului Victoria a început în 1937, pe amplasamentul vechiului palat al Prințului Grigore Sturdza, ridicat în 1901, și s-a finalizat în 1944. Cu toate acestea, în urma bombardamentelor aviației germane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în august 1944, clădirea a suferit grave deteriorări.

Lucrările de reconstrucție au fost reluate și finalizate în 1952, când Palatul Victoria a devenit sediul Consiliului de Miniștri.

La începutul anilor '70, sediul Ministerului de Externe a fost stabilit într-o aripă a Palatului Victoria. Ulterior, în 1990, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste. Palatul Victoria a fost inclus în lista monumentelor istorice în 2004 și găzduiește în continuare Guvernul României.