Măsuri radicale luate în Republica Moldova, împotriva copiatului. Mesajul ministrului Educației

Măsuri radicale luate în Republica Moldova, împotriva copiatului. Mesajul ministrului EducațieiSursa foto: Arhiva EVZ

În mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova, elevii vor fi supravegheați în timpul examenelor de absolvire, pentru a nu putea trișa.

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova, a vorbit despre măsurile ce vor fi luate pentru a reduce fenomenul copiatului. Astfel, în mai multe școli, elevii claselor a 9-a vor fi supravegheați de observatori voluntari în fiecare zi a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.

Începând cu luna martie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va lansa procesul de identificare a circa 400 de voluntari (persoanele care lucrează în sistemul de învățământ, studenți). Aceștia vor merge în cele opt raioane, în fiecare zi de examen, „pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor”. Totodată, lucrările din acele raioane vor fi evaluate centralizat, de către evaluatori externi, în anumite proporții, „pentru a exclude posibilitatea unor interferențe la nivel local”.

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova. Sursa foto: mec.gov.md

Măsuri contra copiatului la examenele din Republica Moldova

După o analiză statistică făcută de MEC a rezultatelor examenelor de bacalaureat și examenelor de absolvire a gimnaziului, din ultimii trei ani, autoritățile au identificat „anumite discrepanțe”, care indică „elemente de fraudă sistemică”. Raioanele în care a fost constatat „decalaj semnificativ” la rezultatele examenelor de clasa a 9-a și BAC sunt: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șordănești.

„Copiii merg la școală nu numai pentru a învăța și a căpăta anumite competențe, ci și pentru a însuși anumite valori. (…) În anumite raioane, avem o pondere foarte mare a copiilor care obțin rezultate foarte bune la examenele de clasa a 9-a, note de 8-10, dar în același timp, în aceleași raioane, aceiași copii, obțin rezultate extrem de mici la bacalaureat. (…) În cele opt raioane se copie sistemic. (…)Abordarea nu este identică pentru toată țara. Ministerul Educației și Cercetării se bazează pe date. Abordare țintită, anume acolo unde vedem probleme sistemice confirmate de cifre statistice”, a declarat ministrul Dan Perciuc.

Ministerul are un buget de un milion de lei pentru acoperirea costurilor de transport și a unui pachet alimentar pentru voluntari.