Caz de sclavie în Giurgiu. Mai mulți oameni cu handicap puși la munci grele
- Bianca Ion
- 7 februarie 2024, 10:07
În Giurgiu a fost descoperit un caz de sclavie modernă în care cel puțin 6 persoane cu handicap erau exploatate și ținute în condiții mizere, fără să fie plătite.
Într-o comună din județul Giurgiu este în desfășurare o anchetă privind un caz de sclavie modernă. Se suspectează că o familie a profitat de mai multe persoane cu handicap, le-a obligat să muncească fără să le ofere vreo plată și le-a ținut în condiții mizere, fără acces la medicamente.
Victimele din Giurgiu, ținute în condiții inumane
Polițiștii și procurorii au efectuat percheziții în județul Giurgiu, la două persoane suspectate că au exploatat mai multe victime prin muncă, acestea fiind incapabile să se apere din cauza deficiențelor fizice și psihice.
Victimele erau ținute în condiții inumane, lipsite de hrană și igienă minimă, iar suspecții le-au confiscat actele. Două dintre aceste victime au fost găsite într-o anexă improvizată.
„La data de 06.02.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Giurgiu, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată”, au transmis, marţi, IGPR şi DIICOT.
Ancheta a relevat că, începând din 2021 și până la data de 06.02.2024, doi suspecți, membri ai aceleiași familii, au recrutat și adăpostit într-o anexă improvizată a locuinței lor, 6 persoane vătămate.
Oameni cu handicap obligați la muncă grea
Persoanele afectate au fost exploatate prin obligarea la muncă fizică și menținerea în condiții de sclavie: „profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa cauzată de afecţiunile fizice şi psihice grave de care sufereau precum şi de lipsa mijloacelor de subzistenţă”. ”
Din materialul probator rezultă că suspecții au reținut documentele victimelor pentru a le împiedica să plece, fiind obligate să desfășoare diverse activități în gospodărie fără a primi plată și fără a li se asigura hrana zilnică necesară, un adăpost adecvat și condiții minime de igienă.
Audieri la DIICOT
În urma percheziției domiciliare efectuate la locuința suspecților, doi dintre cei afectați au fost găsiți adăpostiți în condiții precare de igienă și cu probleme de sănătate evidente, atât fizice, cât și psihice", au mai precizat anchetatorii.
De asemenea, au fost identificate și ridicate documente relevante pentru cauză (inclusiv acte de identitate ale altor persoane afectate), precum și alte mijloace de probă. Audierile sunt în desfășurare la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.