Cum putem păstra brânza proaspătă mai mult timp. Cele mai mari greșeli pe care le facem
- Emma Cristescu
- 8 februarie 2024, 17:17
Brânza se numără printre produsele alimentare cele mai des aruncate, dar există soluții pentru a o păstra proaspătă mai mult timp. Puteți ține cont de aceste sfaturi simple.
Brânza este unul dintre cele mai cumpărate alimente, dar puțini știu cum o pot păstra proaspătă mai mult timp. 3,1 milioane de felii ajung în fiecare zi la gunoi, mai ales în timpul sezonului sărbătorilor. Experta în brânzeturi Erika Kubick îi sfătuiește pe oameni să nu păstreze niciodată acest produs învelită în plastic dacă doresc ca aceasta să nu mucegăiască sau să-și altereze gustul.
Învață să depozitezi brânza corect
„Brânza este vie și respiră, ceea ce înseamnă că are nevoie de oxigen și umiditate pentru a rămâne proaspătă și gustoasă”, a scris Wrika pe blogul ei. „Acum, știu că este convenabil să păstrezi brânza în folie de plastic în care ai cumpărat-o, dar este la fel de ușor să o îngrijești în mod corespunzător. Depozitarea corectă a brânzei este foarte simplă și necesită doar câteva minute de efort real.”
Învelirea brânzei în folie alimentară de plastic poate părea o soluție bună, dar de fapt dăunează mai mult brânzei, deoarece prinde prea multă umiditate.
„Brânza are nevoie de cantitatea potrivită de umiditate. Dacă există prea multă umezeală prinsă în interiorul învelișului, coaja va deveni lipicioasă, mucegăită și urât mirositoare.”
Folia de plastic transparentă nu este o soluție
Folia de plastic transparentă lasă să pătrundă prea multă lumină, iar produsul poate căpăta o „aromă neplăcută”. „Folia de plastic întrerupe alimentarea cu aer, în esență sufocând produsul. O brânză înăbușită va muri în cele din urmă, ceea ce duce la arome și texturi neplăcute”, a precizat Erika.
Este recomandat să folosiți hârtie de copt și o pungă cu fermoar (Ziploc) încăpătoare.
Nu cumpărați o cantitate prea mare
„Înfășurați brânza în hârtie de copt sau de măcelărie. Apoi, introduceți produsul într-o pungă cu fermoar. Înainte de a închide fermoarul, asigurați-vă că mai există aer în pungă, astfel încât brânza să aibă mult oxigen și umiditate.”, a mai spus specialistul.
Specialista vă recomandă să nu cumpărați mai multă brânză decât aveți nevoie. „Cu cât bucata este mai mică, cu atât se va strica mai repede. Rețineți că o roată de brânză începe să se deterioreze imediat ce este tăiată, așa că cel mai bine este să cumpărați doar cât aveți nevoie pentru o săptămână și doar apoi să cumpărați mai mult.”, potrivit express.co.uk.