Luminița Odobescu: sancțiunile împotriva Rusiei funcționează

Luminița Odobescu: sancțiunile împotriva Rusiei funcționează Luminița Odobescu. Sursa Foto- Facebook, MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reprezentat Uniunea Europeană la un forum de nivel înalt cu lideri din regiunea indo-pacifică, unde a pledat pentru o ordine internațională bazată pe reguli și pentru o implicare activă a României în domeniile de interes comun. Ea a încurajat intensificarea cooperării dintre cele două regiuni, care se confruntă cu provocări comune în plan economic, de securitate și de mediu.

Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a reprezentat Uniunea Europeană la un forum de nivel înalt cu lideri din regiunea indo-pacifică, unde a pledat pentru o ordine internațională bazată pe reguli și pentru o implicare activă a României în domeniile de interes comun.

Pe durata reuniunilor, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Vietnam, Laos, Timorul de Est, Indonezia, Finlanda, Filipine și Palau, cu care a discutat despre modalități de aprofundare a relațiilor bilaterale și de cooperare.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la  Forumul ministerial al UE. Sursa Foto- MAE, Facebook

Luminița Odobescu: sancțiunile împotriva Rusiei funcționează

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a discutat despre sancțiunile pentru Rusia, sprijinul pentru Ucraina, relația cu Turcia, relațiile UE-Africa și situația din Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea mai spune că  sunt dificultăţi de la eludarea sancţiunilor de către anumite state împotriva Kremlinului, dar România își respectă angajamentele și va fi și mai eficientă la aplicarea sancțiunilor următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război a Rusiei.

Ministrul de Externe își exprimă importanța continuării sprijinului pentru Ucraina. În ce privește Turcia, o țară aflată încă în curs de aderare la UE, ea a spus că este un vecin indispensabil și un aliat NATO, chiar un „partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale” în domenii precum migraţie, transport, energie.

UE și Indo-Pacific: cooperare pentru pace și prosperitate

În perioada 1-2 februarie 2024, la Bruxelles, a avut loc cea de-a treia ediție a Forumului ministerial al UE privind regiunea indo-pacifică, la care au participat peste 60 de demnitari din Europa și Asia-Pacific, precum și reprezentanți ai unor instituții bancare, organizații regionale și internaționale.

Scopul forumului a fost de a consolida dialogul și cooperarea între cele două regiuni, care se confruntă cu provocări comune în plan economic, de securitate și de mediu. Ministrul Luminița Odobescu a vorbit la o masă rotundă dedicată subiectului de discuție „Prosperitate comună, reziliență economică și investiții”.

Ea a subliniat interdependența dintre UE și Indo-Pacific, care reprezintă două motoare ale creșterii economice globale. De asemenea, a apreciat că este nevoie de acțiuni solidare pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli, care este esențială pentru un mediu stabil și predictibil, favorabil păcii și prosperității.

 

Luminița Odobescu la Forumul ministerial al UE

Ministrul a prezentat poziția României privind Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică și a exprimat angajamentul țării noastre de a contribui la această cooperare în domeniile în care România are avantaje competitive.

Tot în cadrul vizitei la Bruxelles, ministrul Luminița Odobescu a participat la cea de-a 24-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene și a statelor membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), co-prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, și Enrique A. Manalo, Secretarul afacerilor externe al Filipine.

Discuțiile s-au concentrat pe teme de actualitate de pe agenda regională și globală, cum ar fi libertatea comerțului și respectarea dreptului internațional.