Forumul de la Davos. România și Republica Moldova, discuții despre proiecte comune

Forumul de la Davos. România și Republica Moldova, discuții despre proiecte comune Luminița Odobescu și Dorin Recean. Sursa foto: Platforma X

Forumul Economic de la Davos a reunit cei mai importanți lideri ai lumii. Roânia și Moldova Republica Moldova au discutat, la acest important eveniment, despre proiectele bilaterale și cele în plan european.

Forumul Economic Mondial de la Davos este în plină desfășurare. La ediţia de anul acesta participă aproximativ 3.000 de lideri şi experţi din întreaga lume: preşedinţi de state, prim-miniştri, miniştri, reprezentanţi ai principalelor organisme, organizaţii şi instituţii internaţionale, membri din mediul academic şi mass-media, precum şi din societatea civilă.

La Forumul din Elveția participă și ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, precum și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. De altfel, cei doi oficiali au avut o discuție despre proiectele României și Republicii Moldova.

“M-am bucurat să mă întâlnesc la Davos cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Am trecut în revistă proiectele bilaterale și cele în plan european. L-am asigurat de sprijinul constant și activ al României”, a transmis ministrul Luminița Odobescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Moldovei a mai avut o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de guverne și de state. Dorin Recean a avut o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, susținător al parcursului european al Republicii Moldova. Cei doi au discutat despre relațiile economice, care au un potențial de creștere, în special, în domeniile IT, transport și producția energiei regenerabile.

Dorin Recean la Davos

Sursa foto: Facebook/Dorin Recean

Formul de la Davos. Dorin Recean, discuții cu Prințul Albert de Monaco

În cadrul Forumului Economic de la Davos, șeful Executivului a avut o discuție și cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, despre procesul de integrare europeană și negocierile de aderare la UE. Recean i-am mulțumit omologului croat pentru suportul constant oferit Republicii Moldova. Dorin Recean a discutat și cu Daniel Risch, prim-ministrul Liechtensteinului despre noi oportunități de colaborare în domeniul economic și a invitat companiile din Liechtenstein să investească în Republica Moldova.

De asemenea, premierul a avut o întrevedere cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda. Cei doi au discutat despre reformele pe care le întreprinde Guvernul în calea integrării europeane, dar și despre eforturile de a combate campaniile de dezinformare în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Dorin Recean a avut o discuție și cu Alteța Sa Prințul Albert al II-lea de Monaco, la care a menționat că Republica Moldova este interesată de intensificarea colaborării bilaterale și de identificarea unor noi oportunități de cooperare.

Dorin Recean și Prințul Albert de Monaco

Sursa foto: Facebook/Dorin Recean

Forumul de la Davos. Luminița Odobescu, despre sprijinul acordat de România ţărilor din Balcanii

La rândul său, ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, a vorbit la Forumul Economic Mondial de la Davos despre sprijinul pe care România îl acordă ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte parcursul european al acestora.

Odobescu a avut o intervenţie în cadrul sesiunii dedicate regiunii Balcanilor de Vest - "Diplomacy Dialogue on the Western Balkans?". Ea a punctat necesitatea respectării şi promovării valorilor fundamentale ale Uniunii, precum şi importanţa alinierii depline la Politica Externă şi de Securitate Comună a UE, cu o relevanţă aparte în contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, a abordat şi obiectivul convergenţei economice a acestei regiuni cu UE, evocând rolul Planului de creştere pentru Balcanii de Vest, recent prezentat de către Comisia Europeană.

Tema centrală a Forumului de la Davos

Anul acesta, Forumul Economic Mondial are ca temă centrală "Recâştigarea încrederii/Rebuilding trust" şi vizează un schimb extins de opinii, structurat pe următoarele module de dezbateri: siguranţă şi cooperare într-o lume fracturată, creştere economică şi dezvoltarea pieţei muncii într-o nouă eră, inteligenţa artificială ca factor de sprijin al economiei şi societăţii, strategii pe termen lung pentru climă, natură şi energie.