Guvernul își îndeplinește prima promisiune către fermieri. Înscrierile au început deja
- Bianca Ion
- 30 ianuarie 2024, 14:38
În urma protestelor masive desfășurate de fermieri, Guvernul a fost nevoit să acorde atenție preocupărilor acestora și să ofere soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă agricultura românească. Ca urmare a acestor proteste, Executivul a făcut o serie de promisiuni, iar acum acestea încep să fie puse în aplicare.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că au început procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ha, pentru sectorul vegetal. Aceasta a fost una dintre marile promisiuni făcute fermierilor de către Guvern în urma protestelor.
Care este perioada de depunere a cererilor
Centrele locale și județene ale APIA au început să primească cererile în perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024. Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.
Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Guvernul a alocat din bugetul Ministerului Agriculturii suma de 1.200.000.000 lei pentru plata acestui ajutor de stat.
„Așa cum am promis, am demarat procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal. Centrele locale și județene ale APIA au început să primească cererile, perioada de depunere fiind 29 ianuarie – 08 martie 2024, inclusiv. Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.
Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Guvernul a alocat, din bugetul Ministerului Agriculturii, suma de 1.200.000.000 lei pentru plata acestui ajutor de stat. Plata se efectuează până la data de 30 iunie 2024”, a anunșat Florin Barbu pe rețelele de socializare.
Ajutorul de stat se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile specifice.
Angajamentul continuu față de fermieri
Ministrul Agriculturii reafirmă angajamentul față de fermieri: "Am promis încă de anul trecut că acordăm acest ajutor fermierilor români și continuăm să îi susținem, să îi ascultăm, să dialogăm și să lucrăm împreună pentru dezvoltarea agriculturii românești!"
Agricultura românească în pragul colapsului
Fermierii care au participat la proteste și-au exprimat nemulțumirea față de guvernele din ultimii ani, pe care le consideră responsabile pentru aducerea agriculturii în pragul colapsului. Aceștia susțin că toate deciziile luate de autorități sunt împotriva intereselor fermierilor și, împreună cu criza din Ucraina, vor conduce la falimentul întregului sector.
Motivația protestelor fermierilor este legată și de faptul că alimentele și cerealele provenite din Ucraina inundă piața internă, creând o competiție neloială pentru produsele autohtone. Fermierii acuză că, în timp ce produsele românești trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană, produsele din Ucraina, de calitate inferioară, ajung să fie comercializate pe rafturile magazinelor, contrar afirmatiilor reprezentanților guvernamentali.