Gaură de 15 miliarde în bugetul de pensii. Explicațiile șefului Casei de Pensii

Gaură de 15 miliarde în bugetul de pensii. Explicațiile șefului Casei de Pensii Pensionari.Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat, într-un discurs public, de cei ce vor să știe din ce bani va acoperi Guvernul plățile pentru pensii în perioada următoare. Astfel de întrebări sunt justificate, însă, dat fiind că șeful Casei de Pensii susține că bugetul asigurărilor sociale are o gaură uriașă.

Marcel Ciolacu s-a arătat iritat de cei care îl tot întreabă de unde va scoate guvernul bani ca să plătească pensiile românilor. Îngrijorarea și întrebările de acest tip sunt, însă, total justificate. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, confirmă că din bugetul asigurărilor sociale lipsesc circa 15 miliarde de lei.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a confirmat că din bugetul pentru pensii lipsesc 15 miliarde de lei. Suma este imensă, mai ales că România trece printr-o perioadă economică dificilă.

În acest context, șeful Casei Naționale de Pensii a fost nevoit să admită realitatea. El a recunoscut, comentând o întrebare, la televiziune, că bugetul pensiilor are un deficit foarte mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare. Însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a spus Daniel Baciu.

În 2023, deficitul bugetul asigurărilor sociale era de aproximativ 11 miliarde de lei, iar la începutul anului 2024, a sărit la 15 miliarde de lei.

Daniel Baciu, șeful CNPP, despre egalizarea vârstei de pensionare

Daniel Baciu, șeful CNPP. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gaură de 15 miliarde în bugetul de pensii. Explicațiile șefului Casei de Pensii

Daniel Baciu a spus că situația României nu este singulară. Ca și cum acest lucru ar fi de natură să-i încălzească cu ceva pe pensionarii români. El a vorbit despre îmbunătățirea colectării contribuțiilor, fără să dea estimări precise a sumelor ce vor fi atrase la buget.

„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată. Dar nu este nicio problemă (gaura de 15 miliarde din bugetul de pensii - n. red.), nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație”, a spus șeful Casei de Pensii.

Șeful Casei de Pensii a dat asigurări că pensionarii români își vor primi banii deoarece pensiile sunt garantate de Constituție.

„Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a mai spus Daniel Baciu.

Premierul PSD

Premierul PSD Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu, iritat de întrebările pe tema pensiilor

Într-o întâlnire de partid, premierul s-a arătat deranjat că românii discută și pun întrebări legate de pensii. Marcel Ciolacu i-a numit „măgari” pe cei care se arată îngrijorați și se întreabbă de unde vor avea guvernanții bani să acopere sumele necesare pensionarilor. În locul unor explicații pertinente și argumentate, el a trecut la șabloane politice și insulte.

„Sunt un om care îmi asum lucruri, şi bune, şi rele. Sunt un om care ştiu să mă aplic şi să văd că dacă continuăm cu pomeni electorale se duce România în cap. Şi normal că mediul de afaceri vede că suntem direcţionaţi doar într-o anumită zonă. Dar nici nu mai pot să rabd, să îi văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari. Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente”, a afirmat Marcel Ciolacu pe un ton agresiv.

În 2030, arată calculele economiștilor, adică peste șase ani, sistemul de pensii ar putea intra în declin. Generația „decrețeilor” se va retrage din activitate, iar numărul angajaților va fi depășit de cel al pensionarilor. Estimările sunt sumbre, iar Marcel Ciolacu trebuie să dea explicații. Până în 2060, unu din trei români va avea peste 65 de ani. Într-un asfel de scenariu, statul va avea o misiune dificilă să plătească pensiile.