Marea recalculare a pensiilor. Cât încasează lunar un fost profesor din România

Marea recalculare a pensiilor. Cât încasează lunar un fost profesor din România Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarii așteaptă majorările promise în 2024. După cele aplicate în această lună, din septembrie, aceștia ar urma să primească sume mai mari.

Guvernul a promis că toate inechitățile din sistemul de pensii vor fi eliminate. Astfel, după majorarea din această lună, următoarele vești legate de acest context sunt așteptate pentru luna septembrie. În toamnă, beneficiarii vor afla ce sume li se cuvin după marea recalculare.

Pensii mărite în 2024. Cât primește un profesor din România

După 44 de ani de muncă la catedră, un profesor din românia încasează o pensie de 6.563 de lei. Calculele noii legi a pensiilor îi vor aduce o majorare substanțială.

După un stagiu de cotizare contributiv de 44 de ani la sistemul se pensii, fostul dascăl va primi din toamnă circa 25%. De altfel, beneficiarul cu pensia de 6.563 lei  are și 91,25391 puncte realizate., după mai bine de patru decenii de activitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majorarea aplicată din ianuarie

Un fost dascăl din România care are un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, ar urma să beneficieze de o majorare generoasă. Din parcursul acestuia , 9 luni cumulează stagiul militar, iar 5 ani, cursurile facultăţii la zi. În prezent, acesta primește o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.

Pensii.Marea recalculare a pensiilor. Cât încasează lunar un fost profesor din România

Recalculare pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform indexării din ianuarie, fostul dascăl va avea pensia de 7.471 lei. După majorarea de 13,8%, suma lunară primită de acesta crește cu 1.000 de lei.

Mai mult, după majorare, profesorul ajunge la 101,42057 puncte realizate. De asemenea, din toamnă, acesta ar urma să încaseze o pensie de 8.216 lei pe lună. Conform noilor calcule, creșterea aplicată va fi de  25,18%.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate. Câştigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă.El este din categoria aceasta de pensionar în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obţinea nimic.Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieşea cu pensia de puţin peste 7.000 de lei", susține Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar.

Marea recalculare a pensiilor. Cât încasează lunar un fost profesor din România

Pensii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

 

Pensii majorate în 2024.  Cum poți afla vârsta de pensionare

Conform noilor calcule, pensiile vor fi calculate: VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.  Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii din armată, șomaj sau facultate. În cazul acestora, beneficiarii au acumulat 0,25 puncte de fiecare an.

Data pensionării poate fi aflată cu ușurință. Aceasta poate fi calculată rapid pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. După introducerea datei nașterii şi a sexului, doritorii post afla data la care pot ieși din câmpul muncii.