Pensii mărite în 2024. Românii care nu primesc niciun leu după marea recalculare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Odată cu mărirea pensiilor, vor exista mai multe diferențe între viitorii beneficiari. O parte dintre români vor beneficia de pensii aproape dublate, iar alții nu vor primi nici un ban în plus după recalculare.

O parte dintre români nu vor beneficia de pensii mărite, odată cu recalcularea de anul viitor. În același timp, o altă categorie de beneficiari, urmează să primească o remunerație lunară dublată.

Pensii mărite doar pentru unii români

Pensionarii din România așteaptă marea recalculare de anul viitor. De la 1 ianuarie, unii dintre aceștia urmează să primească pensii mai mari față de cele încasate până acum.

Cei care se vor bucura de pensii aproape dublate sunt beneficiarii care au peste 25 de ani în câmpul muncii.  Mai puțin norocoși vor fi cei care au lucrat în condiții grele de muncă.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, însă va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, în cazul în care aceasta nu va fi contestată la Curtea Constituiţională.

Nu vor fi rezolvate toate inechitățile

Conform noii legi pensiile se vor indexa cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024.  În cea de-a doua parte a anului, respectiv în luna septembrie este anunțată o nouă recalculare pentru pensii.

Marea recalculare presupune ca inechitățile din sistemul de pensii să fie rezolvate. Cu toate acestea o parte dintre pensionari nu ar urma să beneficieze de măriri.

Cheia majorărilor pensiilor constă în punctele de stabilitate care au rolul de a-i motiva pe români să rămână cat mai mult timp în câmpul muncii. Cei care au petrecut între 26 și 30de ani în muncă vor primi 0,50 puncte pe an.Cei care au lucrat între 31 și 35 de ani urmează să beneficieze de 0,75 puncte pe an.

Pensii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Românii care primesc pensii mai mari

Conform noilor calcule, unii dintre pensionari riscau să piardă până la 11 la sută din pensie. Din acest motiv s-a decis ca aceștia să primească în continuare aceeași remunerație lunară.

Românii care au muncit mai puțin nu vor beneficia de pensii mărite. Concret, cei care nu au peste 25 de ani de activitate nu vor primi puncte de stabilitate. Dezavantajați  sunt și Cei care au ieșit mai devreme la pensie, după ani munciți în condiții grele.

Conform ministrului Muncii, în 2024 este anunțată o creștere medie de 40 % a pensiilor. Dincolo de acest procent vor beneficia de creșteri de pensii cei care au muncit mai mult de 40 de ani.