Marcel Ciolacu anunță când se încheie reorganizarea sistemului bugetar
- Ionel Sclavone
- 26 ianuarie 2024, 10:37
Marcel Ciolacu și-a propus să finalizeze reorganizarea sistemului bugetar până în luna iunie. Premierul susține că așa cum sunt organizate instituțiile publice, aparatul bugetar este foarte stufos.
Marcel Ciolacu dorește să finalizeze reorganizarea sistemului bugetar până în luna iunie. El a precizat că mai multe ministere sunt în curs de reorganizare. Totodată, a precizat că nu a înființat noi posturi de conducere, chiar dacă a numit un nou secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice.
Marcel Ciolacu vrea să încheie reorganizarea
Premierul a făcut o serie de declarații cu privire la procesul de reorganizare a instituțiilor publice din subordinea guvernului. El a precizat că dorește ca acesta să se încheie până în luna iunie. Ciolacu susține că actualul sistem bugetar este foarte stufos, dar după reorganizare se va încadra în cele 25% de posturi vacante pe care și le-a propus.
„O să mă țin de cuvânt. Până în iunie o să termin toată reorganizarea sistemului bugetar. Avem un sistem bugetar foarte stufos. Până acum au făcut, anumite ministere au făcut această reorganizare”, a declarat Ciolacu.
Unul dintre reproșurile aduse actualului guvern este numărul foarte mare de secretari de stat și de subsecretari de stat. Sunt funcții alocate pe criterii politice membrilor PNL și PSD. Marcel Ciolacu spune că el nu va înființa alte asemenea posturi.
„De când sunt prim-ministru, de curând am numit un secretar de stat la finanțe pe un loc liber, deci nu am făcut alte locuri și sunt foarte multe locuri vacante pe care am să le desființez. Am încadrat cei 25% pe care i-am spus”, a precizat Ciolacu la Realitates PLUS.
România are cele mai mari taxe pe muncă
În acest context, Marcel Ciolacu a vorbit și despre taxarea muncii. Înainte de a prelua mandatul de premier, el spunea că este nevoie de reducerea impozitării muncii. Aceasta deoarece România are printre cele mai mari taxe pe muncă aplicate în Europa. Acum spune că trebuie să existe un echilibru.
„Familia social-democrată am susținut clar toți să creștem salariul minim european și am mers pe această direcție. În programul de guvernare este scăderea impozitării la venit, muncii, mai ales la noi. Trebuie creat un echilibru. Adică eu înțeleg că nu vrem nimic, nu vrem nici impozitare progresivă, cum este în Germania, dar dorim o impozitare a muncii, mai ales la salariu minim, cum este în Germania. Nu se poate. Trebuie să existe un echilibru”, a spus Ciolacu.
Premierul a adăugat că acesta ar fi motivul pentru care la noi sunt costuri ale muncii diferite, mai mari, raportat la alte state. Totodată, Marcel Ciolacu respinge afirmațiile privind scumpirile alimentelor în România. În ciuda a ceea ce văd toți românii care merg la cumpărături, premierul crede mai mult în statistici
„Şi de aceea și de aceea avem și diferență de costuri. De aceea totuși și să știți când se fac calculele, se raportează întotdeauna și la venituri, și la putere de cumpărare. (,..) Tot văd de șase luni cum să scumpesc toate în România și pe urmă a ieșit INS-ul și Eurostatul și au arătat că în România și în Bulgaria este cel mai mic preț la alimente. Cu adevărat. Și aici sunt de acord cu dumneavoastră, dacă iei nominal este mult mai mic”, a mai spus premierul.
Marcel Ciolacu despre veniturile polițiștilor și militarilor
Totodată, liderul PSD a vorbit și despre veniturile polițiștilor și militarilor. El a fost chestionat în legătură cu amânarea aplicării legii salarizării pentru aceste categorii de lucrători.
Marcel Ciolacu spune că înainte, militarii și polițiștii aveau anumite beneficii, raportat la celelalte categorii sociale. În prezent, situația s-a echilibrat, iar acest lucru face ca aceste profesii să nu mai fie atractive. Drept urmare, intenția guvernului este de a face, din nou, atractivă meseriile de militar și polițist.
„Tocmai am avut întâlnirea și cu această categorie profesională importantă din România, mai ales că sunt copil de militar și știu ce înseamnă să ai, să porți uniformă militară în familie. Înainte, această categorie profesională avea anumite beneficii față de civili, aveau mai multe zile de concediu, aveau uniformă gratuită, aveau normă de hrană. În 30 de ani de democrație, așa cum am știu să o facem noi cu toții, au început și civilii să aibă aceleași drepturi ca și militarii. De aceea am venit acum cu o nouă abordare, din nou să fie atractivă această meserie”, a mai spus Ciolacu.