Japonia se teme de Coreea de Nord și de China. Construiește buncăre

Japonia se teme de Coreea de Nord și de China. Construiește buncăreSursa foto: Wikipedia

Guvernul japonez plănuiește să construiască adăposturi subterane în orașul Tokyo, unde populația să se adăpostească în cazul unui atac cu rachete al unei țări străine, în fața a ceea ce ei au definit ca fiind "un mediu de securitate din ce în ce mai ostil".

După cum relatează joi ziarul japonez "Yomiuri", guvernul metropolitan va începe să ridice primul adăpost anul fiscal viitor, în interiorul stației Azabu-Juban (la sud de Tokyo) a liniei de metrou Toei Oedo care înconjoară capitala, într-un spațiu care acum servește drept depozit pentru provizii de urgență. Totodată, administrația locală caută o locație suplimentară candidată pentru adăpost și are în vedere parcarea subterană.

Alte teritorii precum Ucraina sau Gaza folosesc deja acest tip de facilităţii pentru a se refugia în situaţii, precum conflictele în care sunt implicate. Japonia intenționează acum să-și asigure adăposturi similare în fața a ceea ce guvernul său a definit ca "un mediu de securitate din ce în ce mai ostil", din cauza dezvoltării armelor din Coreea de Nord și a ascensiunii militare a Chinei, scrie 20minutos.es.

Japonia a stabilit punctele de evacuare

În baza legii protecţiei civile, guvernele fiecărei prefecturi stabilesc instalații temporare de evacuare pentru ca oamenii să poată scăpa de pericol în cazurile de urgență, legate în principal de dezastre naturale. Aproximativ 56.000 de puncte, inclusiv școli și centre publice din întreaga țară, au fost desemnate ca locuri de evacuare din aprilie 2023 , potrivit datelor furnizate de guvernul japonez.

Totuşi, există îngrijorarea că aceste locuri nu pot garanta siguranța celor care le ocupă în cazul unui atac cu rachete și mai ales dacă acesta este prelungit sau intensificat. Surse din guvernul de la Tokyo citate de "Yomiuri" au confirmat că adăpostul subteran pregătit de oraș va fi dotat cu toate elementele esențiale pentru ca oamenii să poată sta acolo perioade lungi de timp care să-i împiedice să se afle la suprafață.

Buncăre sub clădiri

Costurile de întreținere ale unui astfel de adăpost ar putea ajunge la sute de milioane de yeni, ceea ce face dificilă construirea lor în întregul Tokyo. Având în vedere necesitatea unei plăți a acestor caracteristici, autoritățile speră ca sectorul privat să își asume un rol important în proiect, spre exemplu prin construirea de clădiri cu spații subterane care ar putea deveni adăposturi.

Atac antisemit la Tokyo. Sursa Foto - Dreamstime

Tokyo. Sursa Foto - Dreamstime

De asemenea, guvernul central ar acorda asistență financiară municipalităților care se angajează să construiască astfel de adăposturi, potrivit ziarului "Yomiuri". Detaliile de proiectare și alte particularități ale planului vor fi decise de autorități în cursul acestui an fiscal - care se încheie în martie - dar costurile de cercetare pentru proiect vor fi incluse în anul fiscal următor. (Traducerea- Rador)