Armata a cumpărat licențe Windows de la o firmă considerată o „amenințare națională”

Armata a cumpărat licențe Windows de la o firmă considerată o „amenințare națională”Sursa foto: Arhiva EVZ

Armata română a achiziționat licențe Microsoft în valoare de aproape 1,7 milioane de euro de la o companie interzisă de CSAT și clasificată ca o potențială amenințare la adresa securității naționale.

Armata română, mai exact Comandamentul Apărării Cibernetice, condus de generalul maior Gheorghe Iordache, a finalizat înțelegerea contractuală cu Telelink Business Service.

Aceasta e compania asupra căreia Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) avertizează că, în cazul obținerii autorizației pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, ar putea prezenta amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale.

Armata română încheie contracte cu firme considerate „amenințătoare”

În paralel, a fost încheiat un contract în valoare de 1,3 milioane de euro pentru achiziția de licențe Windows Server Standard cu compania ASSECO SEE, care este implicată în scandalul achizițiilor IT de la DNA.

Telelink Business Service este beneficiara unor contracte în cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice (CApC), entitate care a efectuat achiziții multiple de licențe Microsoft, semnând acorduri-cadru evaluate la peste 16 milioane de euro.

În prima săptămână a lunii decembrie 2023, CApC, entitate responsabilă de asigurarea protecției și rezilienței infrastructurilor cibernetice militare împotriva amenințărilor din mediul cibernetic, a finalizat licitația structurată în trei loturi pentru achiziționarea de licențe Microsoft și Windows Server Standard.

Precizări făcute de MApN

Armata română. Sursa foto: MApN

Ambele seturi, evaluându-se la aproximativ 1,7 milioane de euro în total, au fost adjudecate de către Telelink Business Services, divizia românească a conglomeratului bulgar Telelink Business Services Group AD. În ceea ce privește conducerea companiei, aceasta este responsabilitatea lui Florin Iovu.

La două luni înainte de a obține contractul în urma licitației organizate de Comandamentul Apărării Cibernetice la 4 octombrie 2023, Guvernul României a emis o hotărâre prin care a respins cererea companiei Telelink pentru autorizarea utilizării echipamentelor de infrastructură 5G.

Firma Asseco, menționată în dosarul de corupție al Microsoft

Cealaltă companie cu care Armata Română a încheiat un contract, ASSECO SEE, este filiala românească a polonezilor de la ASSE Group. Valoarea acordului cadru a fost stabilită la suma 6,67 milioane lei, echivalentul a peste 1,3 milioane de euro.

Firma a fost inclusă în dosarul de corupție privind Microsoft. Conform actului de acuzare, aceasta planifica să obțină contracte pentru vânzarea de licențe către Enel Servicii Comune SA și Electrica SA, în schimbul unui comision plătit, prin intermediul unor intermediari, către o persoană cu conexiuni la ambele societăți.

Compania ASEE Solutions a reușit să câștige mai multe licitații organizate de către Comandamentul Apărării Cibernetice pentru achiziția de licențe.

Windows

Licențe Windows, cumpărate de Armata română de la firme suspecte. Sursa foto: Dennizn | Dreamstime.com

Pe parcursul ultimilor cinci ani, a încheiat numeroase acorduri-cadru cu unitatea cibernetică din Armata Română.

Cel mai extins acord-cadru a fost semnat în urma unei licitații organizate în 2019, având ca obiect achiziționarea unei cantități cuprinse între 981 și 20.000 de licențe MS Office Standard.

De asemenea, în cursul anului 2021, ASEE Solutions a obținut o licitație nouă pentru a furniza un număr maxim de 168 de licențe Microsoft Exchange Enterprise. Valoarea totală a acordului-cadru a depășit suma de 2,8 milioane de lei.

Ulterior, în luna noiembrie a anului 2022, ASEE Solutions a reușit să obțină o altă licitație organizată de CApC.

Firma abonată la Armata română are contracte și cu DNA

La sfârșitul anului precedent, s-a dezvăluit o altă afacere controversată în care ASEE Solutions a fost implicată. Echipa de jurnaliști de la Rise Project a expus faptul că, în ultimii patru ani, Direcția Națională Anticorupție a încheiat contracte în valoare de peste două milioane de lei cu firma Asseco See.

Ceea ce este interesant e că una dintre persoanele responsabile de decizia privind câștigătorii licitațiilor este Corneliu Sterea, șeful biroului de IT, al cărui soție este angajată la Asseco See începând cu mai 2020, potrivit defapt.ro.