Klaus Iohannis ar demisiona, pentru a prelua președinția Consiliului European. Cine ar veni la Cotroceni - Surse

Klaus Iohannis ar demisiona, pentru a prelua președinția Consiliului European. Cine ar veni la Cotroceni - Surse Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că și-ar putea da demisia din funcția de șef al statului, potrivit unor surse.

Liderii PNL au discutat luni un scenariu potențial pentru anul 2024, în care președintele Klaus Iohannis ar putea ocupa funcția de președinte al Consiliului European.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Senatului, ar putea asigura interimatul la președinție pentru câteva luni.

Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European

În cadrul întâlnirii de luni a PNL, s-ar fi pus problema scenariului în care Iohannis poate ajunge președintele Consiliului European, în condițiile în care există o reticență ca această poziție să fie ocupată de Viktor Orban, premierul Ungariei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Charles Michel, președintele Consiliului European, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile europarlamentare din 2024. În acest scenariu, el ar fi obligat să-și dea demisia din funcție, lăsând postul vacant.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt, însă de această dată, conjunctura îi e favorabilă.

Viktor Orban, viziune bizară legată de războiul din Ucraina. Ce spune despre ruși

Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

La nivelul Uniunii Europene, acest subiect a devenit un subiect intens de discuție, având ca scop evitarea posibilității ca Viktor Orban să preia această funcție. Ținând cont că Ungaria va deține președinția Consiliului UE din iulie 2023, este crucial să se facă o numire pentru funcția lăsată vacantă până la acea dată.

Nicolae Ciucă, în funcția de președinte interimar al României

Scenariul se va răsfrânge și în plan intern. Astfel, după plecarea lui Iohannis la Bruxelles, funcția lui devine vacantă. Conform Constituției, ea va trebui ocupată de al doilea om în stat.

„Dacă președintele Klaus Iohannis va fi ajutat să obțină funcția importantă la nivel european, întreaga strategie a PNL se rescrie.

Nicolae Ciucă, care este numărul doi în stat, ca președinte al Senatului, devine președinte interimar al României și poate ocupa funcția până în septembrie sau până în noiembrie. Este un interimat lung, care îl poate ajuta în cursa prezidențială”, spun surse din PNL pentru Libertatea.

Nicolae Ciucă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În ceea ce privește funcția de șef al statului, atât liderul PSD, cât și cel al PNL, au convingerea că pot câștiga alegerile din această toamnă.

Marcel Ciolacu vizează să ajungă în turul doi al alegerilor alături de George Simion, liderul AUR, astfel încât electoratul să-l aleagă pe el. În același timp, interesul lui Nicolae Ciucă e să ajungă în turul al doilea.

Potrivit surselor, Klaus Iohannis ar fi dispus să renunțe la mandatul său, în ultimele luni, iar funcția sa să fie luată de liderul PNL.