Dan Berindei, un nume cât întreaga istoriografie românească

Dan Berindei, un nume cât întreaga istoriografie românească Sursa foto: Arhiva EVZ

Dan Berindei, un nume cât întreaga istoriografie românească. Prin ce a rămas cunoscut marele istoric român și ce operă impresionantă a transmis posterității?

Dan Berindei, un nume cât întreaga istoriografie românească. Prin ce a rămas cunoscut marele istoric român și ce operă impresionantă a transmis posterității?

Marele istoric Dan Berindei a rămas celebru prin impresionantele sale analize dedicate marilor documente și evenimente fundamentale pentru regenerarea națională în Epoca Modernă. Atât în calitate de cercetăror, de academician, dar și în aparițiile sale publice, marele istoric a susținut mereu respectarea priorității respectării drepturilor istoriei naționale. „A greși un an înseamă, istoric vorbind, a greși o generație!” afirma la Universitatea din Craiova, în 2003, marele istoric, o dată cu sărbătorirea printr-un volum a celor 80 de ani de viață.

Dan Berindei și meandrele Istoriei

Născut la 3 noiembrie 1923, marele istoric Dan Berindei s-a format la București. După ce a început studii primare în regim privat, a continuat gimnaziul la Școala Clemența. Liceul l-a urmat la Liceul Spiru Haret. A reușit performanța de a finaliza ultimele două clase de liceu în același an, devansându-și generația cu un an.

Ne puteți urmări și pe Google News

A început studiile la Universitatea din București, fiind licențiat în Istorie și Filosofie. Dan Berindei a putut intra la facultate în 1940, iar colegii săi din 1941, au fost încorporați și trimiși pe front, la școli de rezerviști și în prima linie. În 1944, când Dan Berindei urma să treacă în anul IV, a scăpat de front, pentru că doar studenții din anii terminali puteau rămâne în facultăți.

O altă provocare din partea Istoriei a fost viața sa privată. Nu va fi singura de altfel. S-a căsătorit din dragoste cu Ioana Hudiță, în 1945, fiica fruntașului național-țărănist, Ioan Hudiță, Ioana Berindei fiind mai mare cu un an decât marele istoric. Absolvent magna cum laudae, Dan Berindei a intrat direct în cercetare în perioada 1946-1948, lucrând la Institutul de Studii Balcanice, iar de atunci și până în 1952, a lucrat la Institutul de Istorie al Academiei Române. În 1948, a debutat ca istoric cu drept de semnătură, scriind studiul dedicat studenților români de la Paris și rolului lor în mișcarea pașoptistă, care a arătat calitățile sale de viitor mare istoric.

Socrul său fiind deținut politic, Securitatea i-a arestat soția, pe Ioana Berindei, iar el va fi scos din cercetare în intervalul 1952-1955. La 12 aprilie 1951, fiica sa Ruxandra Berindei a văzut lumina zilei în Închisoarea Văcărești unde mama ei era deținută politic.

Dan Berindei și revenirea în prima linie a Istoriei

În 1955, Berindei a revenit la Institutul de Istorie a Academiei Române, denumit „Nicolae Iorga”. În 1969, Dan Berindei a devenit doctor în Istorie cu o teză despre București și rolul său  de reședință și de capitală a Țării Românești (1459-1862). A fost o teză care a făcut lumină în cronologia modernității românești și a devenit etalon al cercetării.

Dan Berindei a urcat treptele ierarhiei științifice și universitare, devenind membru al conducerii Institutului, În plus, din 1990, a devenit profesor universitar al Universitatea din București, la Politehnică și la Universitatea Hyperion. Cel mai cunoscut curs al său a fost cel de Istorie românească în context universal. Anul 1990 îi aduce primirea în Academia Română. Din 1996, a fost vicepreședinte al acestui for și președinte al Secției de Istorie.

Dan Berindei  - sute de lucrări de istorie și o bibliotecă fabuloasă

Un impresionant număr de 500 de lucrări au apărut sub semnătura sa, dintre care 50 de cărți, urmate de studii, articole, analize pe teme mari de istorie: Tudor Vladmirescu și Revoluția din 1821, Revoluția de la 1848-1849, Diplomația românească modernă, Societatea și Cultura Românească etc.

Când a împlinit 90 de ani, în 2013, academicianul Dan Berindei a anunțat că toată biblioteca sa va ajunge la Biblioteca Județeană Aman din Craiova. Dan Berindei a avut și drame personale, pierzându-și soția, în 2008 și fiul, Mihnea, în 2016. Fiul, Mihnea, născut în 1948, a fugit din țară, lansând un nou val de greutăți din partea Securității pe umerii marelui istoric care a rezistat provocărilor, văzându-și de opera creatoare.

Dan Berindei a plecat dintre noi într-o zi de 23 decembrie 2021, la 98 de ani. Se odihnește la Cimitirul Șerban Vodă din București.