Pacienții din Republica Moldova care vor primi un card pentru alimente și transport

Pacienții din Republica Moldova care vor primi un card pentru alimente și transport Sursa foto: dreamstime.com

Compania Națională de Asigurări în Medicină din Republica Moldova a anunțat că pacinții cu tuberculoză care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu va primi gratuit un card bancar cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin.

Pacienții cu tuberculoză care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu vor primi, în anul 2024, pe card banii alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru alimentație și transport. Noua modalitate de rambursare a cheltuielilor va înlocui sistemul actual bazat pe tichete alimentare și bani pentru transport.

Fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu va primi gratuit un card bancar, cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin din Moldova care dispune de terminal de plată.

În același timp, banii destinați transportului vor putea fi extrași de pe card lunar, în sumă de 150 de lei. Cardul va fi deservit gratuit, iar transferul banilor pe card va fi efectuat doar pacienților care respectă cu strictețe tratamentul timp de 28 de zile pe durata unei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pacienții cu tuberculoză

Compania Națională de Asigurări în Medicină menționează că acest mecanism simplificat va oferi o modalitate mai rapidă și mai convenabilă de a primi ajutorul financiar necesar pentru motivarea pacienților în efectuarea tratamentului, precum și va contribui la o administrare mai eficientă a resurselor respective.

Inițial, listele de beneficiari vor fi oferite băncii prin intermediul CNAM, iar ulterior fiecare instituție medicală va informa banca despre noii pacienți incluși pe listă. Banii vor fi transferați lunar de către instituțiile medicale care țin evidența pacienților respectivi și au încheiate contracte cu CNAM.

2024, „Anul pacientului asigurat”

Reprezentanții CNAM au mai transmis că anul 2024, în sistemul de asigurare medicală din Republica Moldova, a fost desemnat „Anul pacientului asigurat”. Această inițiativă are scopul de a orienta în mod preponderent activitatea CNAM și a agențiilor sale teritoriale spre garantarea drepturilor și intereselor fiecărui pacient asigurat și ale familiei sale.

„Ne propunem să orientăm toate eforturile spre o abordare centrată pe nevoile pacienților. Acest lucru implică asigurarea echității, transparenței și a accesului sporit la serviciile medicale pentru toate persoanele asigurate și familiile acestora.

Prestatorii onești și integri, care pun în capul mesei interesele pacienților, vor fi stimulați. Totodată, este imperativ să eliminăm practicile de dare de mită și alte plăți neformale efectuate de către pacienții asigurați pentru serviciile medicale necesare”, a declarat Ion Dodon, directorul general al CNAM.