Moliftele Sfântului Vasile. De ce e interzis să le citești
- Mădălina Sfrijan
- 1 ianuarie 2024, 09:18
În momentele de cumpănă ale vieții, oamenii se îndreaptă spre divinitate și rugăciune. Moliftele Sfântului Vasile reprezintă o serie de blesteme aprige, adresate diavolului. Din acest motiv, credincioșilor nu le este recomandat să le citească.
Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.
Ce sunt, de fapt, Moliftele Sfântului Vasile
După anii '90, în noaptea de Anul Nou sau a doua zi, pe 1 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Vasile, preoţii citesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Acestea cuprind o înșiruire de blesteme aprige asupra Diavolului.
Din anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca acestea să se citească doar în anumite condiţii. De altfel, clericii din Sfântul Sinod au precizat atunci că citirea acestor rugăciuni este făcută cu precădere în zona de sud a țării. Treptat, mulți preoți au renunțat la această practică, înțelegând însemnătatea ritualului aparte de rugăciune.
„În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori“, arăta Sfântul Sinod.
Mulți preoți se feresc de citirea acestor rugăciuni
Considerate cele mai înfricoşătoare rugăciuni ale Bisericii, Moliftele Sfântului Vasile nu sunt citite de toți preoții ortodocși. Mulți dintre aceștia se feresc să rostească aceste blesteme adresate diavolului.
Preoții aleg să facă aceste slujbe trec printr-o pregătire aparte.
Conform rânduielii bisericești, aceasta presupune un post curat, rugăciune şi spovedanie. Din acest motiv, Biserica a restricționat citirea acestora la începutul de an, într-un moment al bucuriei și înnoirii.
„ Rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu. Atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor“, arată Hotărârea nr. 630 din 17 februarie 2011 a Sfântului Sinod.
Moliftele Sfântului Vasile. Blestemele se pot întoarce asupra celor care le citesc
Potrivit Bisericii, citirea acestor rugăciuni extrem de puternice, reprezintă o adevărată luptă cu diavolul. Din acest motiv, preoții care le citesc trebuie să treacă printr-o pregătire temeinică, tocmai pentru ca aceste blesteme să nu se întoarcă împotriva lor. Mai mult, citirea lor se poate face doar cu aprobarea din partea duhovnicului. În niciun caz, nu se permite citirea lor de către credincioşi acasă.