Transportatorii din Republica Moldova trebuie să se programeze online pentru vamă

Transportatorii din Republica Moldova trebuie să se programeze online pentru vamă Sursă: Brett Critchley | Dreamstime.com

Din cauza aglomerației care a copleșit personalul vămilor, din Republica Moldova, în ultima perioadă, transportatorii de mărfuri trebuie să se programeze online pentru a trece granița.

O veste bună pentru șoferii de camioane din Republica Moldova. Ei vor avea ocazia să se programeze online pentru traversare vămii. Transportatorii urmează să indice, prin intermediul unui sistem informațional, ora exactă a trecerii frontierei, prin înregistrarea într-un rând virtual de așteptare. Sistemul va fi implementat de Ministerul de Interne, iar Comisia pentru Situații Excepționale a dispus printr-o decizia ca MAI să găsească soluții și să organizeze achizițiile necesare pentru instalarea programului.

Sistemul va fi funcțional pe sensul de ieșire din țară și urmează să decongestioneze traficul în vămile aglomerate.

Camionagii din Republica Moldova, programări online pentru serviciul vamal

Răbdarea camionagiilor este greu încercată atunci când trebuie să treacă din Republica Moldova în România. Timpul de așteptare este uriaș, iar transportatorii cer măsuri urgente.

Sursa: Captură video

Timpul de așteptare a crescut enorm, așa că transportatorii cer oficialilor de la Chișinău și București să ia măsuri pentru a înlesni traficul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, formalitățile durau aproximativ 48 de ore. Acum, se așteaptă chiar și 9 zile!

În apropiere de Leușeni, coloana de camioane se întindea zilele trecute pe aproape opt kilometri. Camionagii fără încărcătura stau pe loc mai mult de 20 de ore, iar cei cu mărfuri ajung sa stea și trei zile. Oamenii spun ca încă vor mai sta. Nu au încotro. Potrivit transportatorilor, această stare de lucruri este una anormală.

Ce decizii s-au mai luat în CSE

De asemenea, membrii CSE au decis alocarea surselor financiare pentru susținerea sistemului de protecție a persoanelor refugiate, din donațiile oferite de către Înaltul Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați în Republica Moldova. Astfel, urmează a fi acordate plăți unice cu caracter excepțional pentru angajații Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

CSE a decis alocarea a 9,9 milioane de lei, dintre care 9,1 milioane de lei vor fi redirecționate administrațiilor raionale pentru remunerarea specialiștilor din domeniul asistenței sociale, cum ar lucrători sociale, kinetoterapeuți, infirmiere, psihologi, asistenți medicali, medici etc. De asemenea, aproximativ 700 de mii de lei vor fi repartizate primăriilor orașelor și satelor, dar și Ministerului Muncii și Asistenței Sociale pentru angajații centrelor de plasament. Alte aproximativ 2,8 milioane de lei vor fi alocate și pentru întreținerea centrelor de plasament gestionate de administrațiile locale și de Ministerul Muncii, după cum anunță voceabasarabiei.md.