România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro. Este cea de-a treia cerere de plată

România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro. Este cea de-a treia cerere de platăPNRR. Sursa foto: Arhiva EVZ

România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că România a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR.

România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis vineri, 15 decembrie 2023, Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro

Cererea de plată numărul 3 din PNRR acoperă un număr total de 74 ţinte/jaloane aferente trimestrului III 2022 şi trimestrului IV 2022.

„România a trimis astăzi Comisiei Europene cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce implică o finanţare netă de 2,7 miliarde Euro. Din această sumă, peste 1,85 miliarde de euro reprezintă granturi, iar 811 milioane vor proveni din împrumuturi”, a transmis Guvernul.

Marcel Ciolacu, despre acest angajament

Premierul a declarat că din cele peste 120 de miliarde de lei, peste 81 de miliarde de lei reprezintă proiecte finanţate din fonduri externe.

„În bugetul pentru 2024, aprobat aseară de Guvern, am asigurat finanţare pentru continuarea programelor noaste sociale şi am prevăzut un buget istoric pentru investiţii. Din cele peste 120 de miliarde de lei alocate investiţiilor, peste 81 de miliarde de lei reprezintă proiecte finanţate din fonduri externe şi PNRR. Acest fapt arată angajamentul nostru de a lucra pentru obţinerea banilor europeni, fie că provin din programele operaţionale, PNRR şi orice altă sursă de finanţare", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Adrian Câciu, a declarat:

„A fost un efort extraordinar, fiind final de an și având închiderile de programe pe Politica de Coeziune pentru 2014-2020, bugetul pentru 2024, asigurarea continuității programelor sociale (...)”.

Afaceri, Euro, Valută, Bani, Finanţa

România solicită UE, prin PNRR, suma de 2,7 miliarde euro. Sursa foto: Pixabay

Unde se vor investi banii

Potrivit datelor transmise de minister, printre cele mai relevante reforme şi investiţii aferente celei de-a treia cereri de plată, se numără:

  • Adoptarea Strategiei forestiere naționale 2020-2030 (Jalonul 22)
  • Semnarea contractelor pentru 50 % din lucrările legate de modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare (Jalonul 72)
  • Intrarea în vigoare a Legii privind apărarea și securitatea cibernetică a României (Jalonul 151)
  • Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale (Jalonul 215)
  • 450.000 case de marcat conectate la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (Jalonul 221)
  • Intrarea în vigoare a legii „Licenței industriale unice” (Jalonul 243)
  • Semnarea de contracte pentru reînnoirea parcurilor de vehicule de transport public (achiziționarea de vehicule nepoluante) (Jalon 294)
  • Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ și de instituire a unor consorții administrative în unitățile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcționale (Jalon 310)
  • Intrarea în vigoare a legii de aprobare a normelor de aplicare a VMI (venitul minim de incluziune - Jalon 384)
  • Modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală (Jalon 424)
  • Intrarea în vigoare a legislației privind dialogul social, care să prevadă un dialog social și negocieri colective semnificative și oportune, în conformitate cu recomandările OIM (Jalon 449)
  • Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier (Jalon 489).

Stadiul absorbției fondurilor UE din PNRR pentru România

Potrivit MIPE, la sumele aferente pentru România se vor adăuga sumei de 9,1 miliarde euro încasată pe PNRR până în prezent de România, reprezentând pre-finanţarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro, cererea de plată numărul 1 cu o valoare de 2,56 miliarde euro şi cererea de plată numărul 2 cu o valoare de 2,75 miliarde euro.

Odată finalizată procedura de plată pentru cererea de plată nr.3 România urmează să transmită cea de-a patra cerere de plată în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro aferentă îndeplinirii a 46 de ţinte şi jaloane.

Alocarea PNRR modificată prin Decizia de implementare a Consiliului din data de 11 Decembrie 2023 este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii (177 de măsuri), structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conţine 518 ţinte şi jaloane.