Cât va mai dura războiul din Israel. Răspunsul ministrului israelian al Apărării

Cât va mai dura războiul din Israel. Răspunsul ministrului israelian al Apărării Sursă foto: captură videp

Israelul nu răspunde la apelurile din partea comunităţii internaţionale privind încetarea focului în Fâşia Gaza.

Războiul din Gaza „va dura mai mult de câteva luni", a avertizat joi, la Tel Aviv, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Declaraţia a fost făcută în timpul unei vizite în Israel a consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, informează AFP.

Yoav Gallant despre războiul din Gaza

„Hamas este o organizaţie teroristă care s-a format în timpul unui deceniu pentru a combate Israelul. A pus în funcţiune infrastructuri subterane şi aeriene ce nu pot fi uşor de distrus. Aceasta va necesita timp. Mai mult de câteva luni. Însă noi vom învinge şi vom distruge" Hamas, a declarat Gallant.

Războiul a fost declanşat de atacul fără precedent comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul israelian. Atac ce a făcut 1,200 de israelieni și 1,000 de militanți Hamas au fost uciși în cele două zile de lupte din districtul sudic al Israelului.

Ca răspuns, Israelul a promis că va „distruge" mişcarea islamistă şi de atunci întreprinde bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza. Soldate cu aproape 18.800 de morţi, majoritatea femei şi copii.

Războiul din Gaza

SUA pledează pentru încetarea focului

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a sosit joi în Israel. A avut o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. S-a discutat despre războiul din Gaza.

Înainte de această deplasare, ce va continua vineri, Sullivan a declarat pentru Wall Street Journal că va discuta asupra unui calendar pentru a pune capăt războiului. Şi îi va îndemna pe responsabilii israelieni să treacă la „o fază diferită de tipul de operaţiuni de înaltă intensitate care poate fi văzut astăzi".

Washingtonul, aliat al Israelului şi contributor major în finanţarea armatei sale, a opus săptămâna trecută vetoul său unei rezoluţii a Naţiunilor Unite. Documentul îndemna la un armistiţiu.

Israelul a respins apelurile internaţionale privind încetarea focului

Informația apare în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică apelurile internaţionale de a termina războiul din Gaza. Calificându-le ca fiind incompatibile cu sprijinirea obiectivului de război de a elimina Hamas.

ONU încearcă să încheie războiul din Gaza la două luni de la declanșarea acestuia în zilele 7-9 octombrie 2023.

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota mâine, marți, 12 decembrie, un proiect de rezoluție. Se va  cere o încetare imediată a focului în conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza, transmite Reuters.

SUA au respins cererea Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea imediată a ostilităților, mai ales după ce Joe Biden a declarat de mai multe ori că este solidar cu guvernul condus de Benjamin Netanyahu în combaterea terorismului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News