Parteneriatul individual cu NATO, prelungit încă un an

Parteneriatul individual cu NATO, prelungit încă un anNATO / Sursa foto: dreamstime.com

Guvernul Republicii Moldova va prelungi cu un an Planul de acțiuni de parteneriat individual cu NATO pentru încă un an.

Acesta este ultimul an pentru care guvernul Republicii Moldova va decide să prelungească Planul de acțiuni de parteneriat individual cu NATO.

Va exista un nou parteneriat cu NATO

Actualul Plan de Parteneriat cu NATO a fost aprobat de Guvern în luna ianuarie 2022 și a fost conceput pentru un an.

Planul va fi prelungit acum, de executiv, pentru încă un an.

Însă din 2025, Republica Moldova va trece la un nou Program de parteneriat individual adaptat (ITPP) cu Organizația nord-atlantică.

Nota informativă a proiectului de rezoluție spune că acest lucru este prevăzut de noua abordare a NATO în cooperare cu parteneri din țări terțe care nu sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Parteneriate individuale

„NATO a început să-și reformeze parteneriatele prin introducerea conceptului de „Un partener, un plan”. Aceasta implică combinarea programelor Alianței și a instrumentelor de cooperare cu fiecare țară parteneră într-o singură structură prin dezvoltarea unui nou Program de Parteneriat Individual Personalizat (ITPP)”, se spune în nota ce însoțește proiectul actualei decizii.

Noul program de parteneriat cu Moldova este planificat să fie aprobat la începutul anului 2025. Programul de Parteneriat Individual Personalizat va fi conceput deja pentru patru ani.

Moldova cooperează cu NATO în cadrul IPAP de aproape 20 de ani.

Președintele Vladimir Voronin a semnat primul Plan Individual de Cooperare în mai 2006. De atunci, au fost elaborate și semnate noi Planuri pentru perioade de la unu până la trei ani.

Parteneriatele fostelor republici sovietice cu NATO irită Moscova

Planurile de cooperare cu NATO sunt extrem de utile Republicii Moldova, în contextul crizei politico-militare generate de invazia Rusiei în Ucraina vecină, cred specialiștii. Dar au și caracteristica de a irita Moscova, așa cum s-a întâmplat în cazul Armeniei.

Reamintim că Armenia a desfășurat, în perioada 11-20 septembrie, exerciții militare cu Statele Unite. Manevrele „Eagle Partner 2023” au avut loc pe fondul conflictului din Nagorno-Karabah. Iar Erevanul s-a distanțat de Rusia, pe care o critică pentru lipsa de ajutor în securizarea accesul în provincia Nagorno-Karabah, un teritoriu pe care și-l dispută Armenia și Azerbaidjanul

Ne puteți urmări și pe Google News