Armenia, exerciții militare cu Statele Unite

Armenia, exerciții militare cu Statele Unite Armenia, exerciții militare cu Statele Unite / Sursa foto: Arhiva EvZ

Armenia, exerciții militare cu Statele Unite. Rusia este nemulțumită de această apropiere.

Armenia, exerciții militare cu Statele Unite. Manevrele „Eagle Partner 2023” vor avea loc în perioada 11-20 septembrie. Erevanul s-a distanțat recent de Rusia, pe care o critică pentru că nu l-a ajutat să-și securizeze accesul în Nagorno-Karabah, un teritoriu pe care și-l dispută Armenia și Azerbaidjanul, scrie Le Monde.

Exerciții cu SUA, în Armenia

În plină tensiune cu Rusia, Armenia a anunțat miercuri, 6 septembrie, că va găzdui săptămâna viitoare exerciții militare comune cu Statele Unite, implicând forțele lor de menținere a păcii. Acesta este încă un semn al eforturilor Erevanului de a se distanța de aliatul său tradițional rus.

Armenii dau vina pe Moscova și pe forțele sale de menținere a păcii pentru că nu și-au îndeplinit misiunea, lăsând Azerbaidjanul să blocheze o rută cheie pentru aprovizionarea Nagorno-Karabah, teritoriu pentru care cele două țări se luptă de zeci de ani.

Manevrele „Eagle Partner 2023”, anunțate miercuri de Ministerul armean al Apărării, vor avea loc în perioada 11-20 septembrie la centrul de antrenament Zar. Ele urmăresc „să crească nivelul interoperațional” al forțelor americane și armene care participă la operațiunile de menținere a păcii.

Slăbiciunea Rusiei și Nagorno-Karabah

Desfășurarea lor vine la câteva zile după ce prim-ministrul armean, Nikol Pașinian, a acuzat Rusia că este fie „incapabilă să-și mențină controlul asupra Coridorul Lachin, fie [că nu are] voință”.

Această rută terestră care leagă Armenia și Nagorno-Karabah ar fi fost securizată de o forță rusă de menținere a păcii de la sfârșitul războiului cu Azerbaidjanul în 2020. Dar de luni de zile a fost blocată de facto de partea azeră, fapt care a provocat penurii în regiune.

Nemulțumire la Kremlin

Kremlinul a criticat ferm afirmațiile domnului Pașinian. Și, miercuri, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la organizarea manevrelor americano-armene.

„Desigur, acest lucru necesită vigilență”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Și a adăugat: „Vom analiza în profunzime și vom monitoriza situația”.

Rusia se teme de o apropiere Armenia - NATO

Viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin a considerat însă că Armenia este suficient de „înțeleaptă” și „prevăzătoare” pentru a nu intra în sfera de influență a NATO, din care fac parte Statele Unite.

„Nu impunem nimic nimănui. Dar, firește, atragem atenția partenerilor noștri asupra faptului că relațiile mai strânse cu NATO sunt puțin probabil să aducă rezultate pozitive pentru propria lor securitate”, a declarat Galuzin pentru agenția de presă de stat rusă TASS.

Armenia, apropiere de Ucraina

O altă noutate pentru Armenia, aliată tradițională a Moscovei în Caucaz, soția domnului Pașinian a fost miercuri la Kiev pentru a participa la o întâlnire a primelor doamne și primilor domni organizată de soția lui Volodimir Zelenski pe probleme umanitare.

Incidentele armate îi opun în mod regulat pe armeni și azeri la graniță, în timp ce medierile organizate uneori de Uniunea Europeană, Statele Unite sau Rusia nu reușesc.

Nagorno-Karabah este o regiune a Azerbaidjanului populată în principal de armeni care au făcut secesiune, ducând la un război în anii 1990 și apoi la un altul în 2020, câștigat de Baku.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News