Alexandru Rafila critică decizia medicilor de familie de a taxa consultațiile: „Veniturile lor au crescut substanțial”

Alexandru Rafila critică decizia medicilor de familie de a taxa consultațiile: „Veniturile lor au crescut substanțial”Alexandru Rafila nu consideră corectă decizia medicilor de familie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, anunță că veniturile medicilor de familie au crescut substanțial. Afirmația a fost făcută în contextul în care medicii de familie amenință că vor taxa consultațiile pacienților.

Medicii de familie din țară sunt revoltați că nu nu mai primesc banii la timp de ceva vreme. Aceștia au amenințat pentru prima oară că vor consulta pacienții în schimbul unei sume de bani. Întrebat despre această situație, Alexandru Rafila a precizat că nu vor exista probleme în virarea banilor către medicii de familie.

Medicii de familie din Cluj, Galaţi şi Mureş au anunţat că ar putea fi taxate consultaţiile

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat poziția medicilor față de taxarea consultațiilor:

„Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a afirmat Rafila la Drobeta Turnu Severin.

Consultații plătite la medicii de familie

Alexandru Rafila spune că medicii își vor primi banii

Alexandru Rafila crede totuși că nu se va ajunge la o taxare a consultațiilor:

„Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect. În ultimul an, după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie.

Repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Asociația Patronatului Medicilor de Familie spune că nu au existat niciodată astfel de întârzieri de plată

Dr. Dumitru Mărășescu spune că niciodată nu au fost astfel de întârzieri:

„Niciodată nu au fost astfel de întârzieri. Eu de 19 ani sunt în acest sistem. Au mai fost întârzieri de o zi, două, trei... Au mai fost situații când nu s-au virat toți banii. De exemplu, se virau undeva 80-85% și apoi până la sfârșitul lunii intra toată suma.

Am trimis solicitări scrise și notificări Ministerului printr-o casă de avocatură cu care noi, medicii, lucrăm. Dar cred că se uită pe ele cum mă uit eu pe Biblie. Noi am rămas în urmă cu dările la stat, exact dările lor… Ei țipă că nu au bani, noi vom intra în penalități din cauza aceasta. Sunt colegi care au rate la bănci, au diverse probleme, unii plângeau că îi bagă în acel sistem de rău-platnici”, a precizat preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie.

În prezent, România are 11.000 de medici de familie.