Salarii mai mici și beneficii mai puține pentru angajații din mediul privat, în 2023
- Antonia Hendrik
- 7 decembrie 2023, 08:30
Românii au avut parte de majorări de salarii mai mici și beneficii mai puține pentru angajații din mediul privat - sunt previziunile pentru anul viitor, potrivit unui studiu realizat în cele mai importante companii din România.
Salarii mai mici și beneficii mai puține în 2023 pentru români, asta arată un sondaj realizat în peste 200 de companii. Deşi oamenii au revenit în birouri la un moment dat, au pierdut mai multe facilități. În 2023, salariile au crescut, în medie, cu puțin peste 11 la sută. Asta arată studiul realizat de PricewaterhouseCoopers.
Salarii mai mici în 2023
Potrivit datelor, angajații care lucrează în industria farmaceutică au avut parte de cele mai mari creșteri - 14%. Au fost urmați de cei care lucrează în industrie și bănci, cu puțin peste 12 procente. Nu la fel de generoase au fost companiile de tehnologie sau cele de comerț și vânzări. În acest ultim caz, majorările au venit pe fondul creșterii salariului minim.
Oana Munteanu, director PWC România: „Creșterea a scăzut puțin. Atunci când ai nevoie de resurse și nu le găsesți trebuie să plătești mai mult. Dacă scade mobilitatea, nici salariile nu cresc atât de mult.”
S-au simțit schimbări și la nivelul beneficiilor
Presați să revină la birou, angajații nu au mai avut un program flexibil. Au lucrat mai mult, inclusiv vinerea, care în unele companii era program scurt. A scăzut și numărul celor care ofereau asigurări de viață sau le plăteau oamenilor o pensie privată. În paralel, unii au renunțat și la parteneriatele cu băncile care ofereau condiții mai bune pentru angajați.
Oana Munteanu, director PWC România: „În fiecare an se schimbă modificarea și atunci când apar beneficii care nu sunt taxate și sunt taxate suplimentar, vom vedea ce se întâmplă cu tichetele de masă – se vede imediat în modul de abordare – pentru că îți dorești ca netul să fie foarte mare pentru angajatul tău.”
În schimb, după reveneriea angajaților la sediul firmelor, au crescut beneficiile legate de asigurările medicale, sesiunile de masaj la locul de muncă, dar și petrecerile sau cursurile în echipă.
Salarii. Sursa foto: Pixabay
Salarii mici şi în 2024
Bogdan Badea, specialist în resurse umane: „Vom continua să fim dependenți de economiile mari din Europa, iar dacă ele vor gâfâi și nu se vor simți foarte bine cum este cea a Germaniei și noi vom suferi. Cea mai mare problemă este dependența de deciziile multinaționalelor care se iau la sediul central care în majoritatea cazurilor nu este în România.”
Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare, în 2024, mai bine de 30 la sută dintre angajați își doresc o creștere salarială și tot cam atâția vor să își schimbe locul de muncă.
Alții vor să lucreze în continuare de acasă, iar aproape 4 la sută să plece în străinătate. La capitolul temeri, peste 34 la sută, se tem de o posibilă criză economică. Iar 17 la sută sunt îngrijorați că vor avea tăieri de salariu. Numeroși sunt și cei care se gândesc că vor rămâne fără un loc de muncă sau că vor fi mai puține slujbe pe piață.