Pensii speciale pentru o nouă categorie de bugetari
- Cristian Raducanu
- 5 decembrie 2023, 14:34
Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede acordarea pensiei de serviciu (specială) magistraților asistenți și personalului auxiliar de specialitate.
Șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind personalul Curții Constituționale (CCR) în Monitorul Oficial. Actul nomativ stipulează categoriile de angajați care vor primi pensie specială.
Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea pensiilor speciale
Legea promulgată de Klaus Iohannis prevede acordarea pensiei de serviciu (specială) magistraților asistenți și personalului auxiliar de specialitate. Cantumul pensiei speciale nu poate depăși 80% din media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
„Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, potrivit presidency.ro.
Nu vor primi pensie de serviciu magistrații asistenți și personalul de specialitatea juridică pentru care s-a emis sancțiunea eliberării din funcție. Persoanele amintite pot beneficia însă de pensia bazată pe contributivitate.
Drepturi salariale pentru magistrații asistenți
Actul normativ promulgat de Iohannis mai prevede că personalul auxiliar de specialitatea din cadrul CCR să primească la rândul lor pensie specială. Din această categorie fac parte grefierii, grefierii statisticieni, grefierii documentarişti, grefierii arhivari şi grefierii registratori.
Magistrații-asistenți beneficiază de drepturi salariale care se ridică la nivelul judecătorilor cu grad de curte de apel, atât timp cât drepturile salariale nu contravin prevederilor legii prezente. Beneficiază de un spor de 5% magistrații asistenți care au cel puțin 3 ani vechime în cadrul Curții Cosntituționale. Se adaugă un spor de 5% pentru fiecare an care depășește pragul standard vechime (3 ani), până la un maxim de 15% din indemnizația lunară.
Excepții prevăzute în legea promulgată de Klaus Iohannis
Actul normativ semnat de Klaus Iohannis stipulează că funcția de magistrat-asistent la Curtea Constituțională este incompatibibilă cu orice altă funcție privată sau publică. Excepția se aplică doar celor care sunt și cadre didactice în învățământul superior, la INM și Școala Națională de Grefieri.
Persoanele amintite au obligația să se abțină de la orice altă activitatea care atrage după sine posibilitatea unui conflict de interese. Totodată, magistrații asistenți nu au dreptul să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse. Excepția se aplică doar magistraților asistenți care au devenit acționari sau asociați care urmare a legii privind privatizarea în masă.
Potrivit decretului semnat de Iohannis magistrații-asistenți nu pot fi membri de partid. Totodată, nu au dreptul de a participa la activități politice. În schimb pot acorda asistență în vederea soluționării problemelor litigioase. Chiar dacă procesele respective se află pe rolul instanțelor sau parchetelor.