Piața RCA, amenințată de un nou faliment. Se cere intervenția DNA!

Piața RCA, amenințată de un nou faliment. Se cere intervenția DNA! Trafic auto Sursa foto: Arhiva EVZ

Transportatorii din cadrul confederaiei COTAR se tem că piața asigurărilor de tip RCA va fi zguduită de încă un faliment, anul viitor. COTAR cere intervenția DNA în condițiile în care falimentele din piața asigurărilor au produs un prejudiciu estimat la 3 miliarde de euro bugetului public.

Piața RCA ar putea fi zguduită de încă un faliment, anul viitor, după City Insurance și Euroins. Transportatorii confederației COTAR avertizează că un un astfel de eveniment va duce la o nouă majorare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii. Acestea vor fi mai scumpe cu 25-30%, ajungând la un nivel insuportabil pentru șoferi.

Piața RCA are probleme de reglementare

Transporatorii COTAR estimează că falimentele City Insurance și Euroins au provocat un prejudiciu de 3 miliarde de euro bugetului public. Suma este de trei ori mai mare decât prejudiciul calculat de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Cu toate acestea, nici un procuror nu este interesat să facă lumină în aceste cazuri.

„Calculele arată că România pierde o sumă de 3 ori mai mare decât «gaura» făcută de achiziția de vaccinuri inutile din cauza ultimelor două falimente de pe această piață. În ultimele zile se vorbește doar despre ancheta privind achiziția de vaccinuri care a adus României o «gaură» de un miliard de euro. Dar nimeni nu a văzut că tunurile financiare date de Euroins și City Insurance au totalizat 3 miliarde de euro, iar în 2 ani nu vedem niciun rezultat al unei anchete DNA”, susțin reprezentanții COTAR

Ne puteți urmări și pe Google News

COTAR atrage atenția Guvernului în legătură cu necesitatea de a gestiona situația din piața RCA. Transportatorii susțin că urmează un nou dezechilibru cu consecințe dezastruoase. Iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză să transparentizeze informațiile despre rezervele  de daună ale companiilor. Motivul invocat este că s-ar crea panică pe piața RCA.

ASF

ASF Sursa foto. EVZ

Transporatorii acuză dezinteresul ASF

COTAR a cerut explicații ASF despre rezerva de daune a firmelor de asigurare care au rămas pe piața RCA, dar instituția refuză să le ofere. Transporatorii spun că transparentizarea acestor informații va arăta care dintre asigărtori respectă legea și care nu.

Reprezentanții confederației atrag atenția că au semnalat această problemă și în cazul Euroins, înainte de faliment. Însă ASF, care ar trebui să monitorizeze piața RCA, nu a făcut nimic. Autoritățile au intervenit abia când falimentul era inevitabil pentru că firma nu putea acoperi plățile, neavând constituite rezervele de daune, conform legii.

Rezerva de daune a fost legiferată în anul 2015 și se constituie pentru daunele raportate şi în curs de lichidare pentru fiecare contract la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat. Constituirea acestei rezerve pornește de la cheltuielile previzibile ce vor fi efectuate în viitor pentru lichidarea daunelor.

Această rezervă de daune ar trebui să fie în transparență, astfel încât cei care cumpără polițe RCA să știe la ce se pot aștepta de la o anumită companie.

Piața RCA amenințată de încă un faliment

COTAR avertizează că anul viitor, în 2024, ar putea un nou faliment pe piața asigurărilor auto obligatorii, de tip RCA. Aceștia au arătat că falimentele de până acum, de pe piața RCA au provocat pagube de miliarde de euro. Acestea au fost plătite de toți românii, dat fiind că daunele acoperite de Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) sunt susținute cu banii asiguraților. Iar acești bani sunt obținuți din scumpirea RCA.

Dtrept care, transporatorii consideră că este obligatoriu ca ASF să transparentizeze rezervele de daune ale firmelor de asigurare. Refuzul de a comunica astfel de informații arată că ASF îi protejează pe cei care încalcă legea.

„Or, în situația de față, refuzul de a comunica informațiile ar echivala cu afirmarea faptului că publicarea informațiilor privind lichiditatea asigurătorilor este în măsură să îi prejudicieze pe aceștia - ceea ce ar însemna că nu se încadrează în parametrii prevăzuți de lege, deci suntem deja în aceeași situație ca la falimentul Euroins. Noi asta înțelegem din răspunsul ASF”, a explicat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, conform jurnalul.ro.