Un nou ciclon polar lovește România, anunță ANM
- Alexandru Sălăvăstru
- 27 noiembrie 2023, 14:43
Pentru prima dată în istorie, ANM a emis cod roșu de viscol în luna noiembrie. Următoarele zile se pare că vor fi mai ușoare din puncte de vedere meteorologic.
Florinela Georgescu, director de prognoză la ANM, a explicat cum va fi vremea în următoare perioadă. România nu scapă de vremea rea, iar un nou ciclon va lovi partea de sud-est a țării. Sunt așteptate fenomene meteo extreme în următoare perioadă.
Un nou ciclon polar se îndreaptă spre țara noastră. ANM anunță care va fi prognoza meteo
Florinela Georgescu a detaliat cauzele pentru fenomenul de ninsori abundente şi viscol care au lovit în aceste zile România:
„Lucrurile rămân destul de complicate pe partea de est a țării, adică Moldova, Dobrogea, dar și partea de sud a Olteniei și Munteniei. În toate aceste zone încă vor mai fi intensificări ale vântului, bineînțeles, cele mai ridicate valori la rafală în Dobrogea, în continuare partea de sud a Moldovei, dar și zona Carpaților Oriental și Meridionali.
Chiar dacă viteza la rafală este ceva mai mică decât a fost pe parcursul nopții trecute și în prima parte a zilei de astăzi există strat de zăpadă proaspătă în zonele acestea. Vor fi temperaturi foarte scăzute și pe ansamblu, o vreme severă. Intensificări le așteptăm să nu mai depășească 70-80km, ceea ce oricum este mult”, a transmis Florinela Georgescu.
Vântul a depășit 100 km/h în zona litorală
Florinela Georgescu a explicat și motivul pentru care România a fost lovită de ciclon. Se pare că acest fenomen se va repeta:
„Suntem într-o perioadă din an în care marea este o sursă de căldură. Are temperatură apropiată cu a solului, poate chiar mai ridicată un pic. Același lucru se întâmplă și cu Mediterana, același lucru se întâmplă și cu Adriatica. Sunt zone care acum favorizează formarea ciclonilor, cu atât mai mult cu cât dinspre regiunile nordice ale Europei, dinspre pol tot pătrund mase de aer rece în la înălțimi mai mari. Pentru că emisfera nordică, după o vară, toamnă foarte lungi, foarte calde, caută să și să se reechilibreze energetic.
Deci vine iarna, vine solstițiu de iarnă, pătrunderile reci sunt normale. Marea accelerează procesele acestea ciclogenetice și cele care aduc furtuni. De aceea și săptămâna trecută și săptămâna aceasta am văzut cum fenomenele foarte grave au fost pe zona litorală. Mai rău a fost acum din cauza acelei mase de aer foarte rece”, a mai spus directorul de prognoză de la ANM.
România nu scapă de fenomenele meteo extreme
Săptămâna aceasta se vor înregistra temperaturi negative în toată țara:
„Nu trebuie să ne speriem, dar vine un alt ciclon. El vine din Europa cu fenomene mai puţin severe şi sperăm să se păstreze. Până la jumătatea săptămânii trebuie să fim atenți mai ales la nopțile care urmează, pentru că vor fi cu temperaturi negative în toată țara, adică cam de la -8 spre -1 grad, iar posibil în noaptea de marți spre miercuri, chiar mai scăzut în depresiuni, probabil pe fondul unui cel mai degajat. Temperaturile acestea foarte scăzute, în condițiile în care există la sol un pic de zăpadă sau apă în urma ploilor, vor favoriza formarea ghețușului.
Deci avem în continuare precipitații, inclusiv mâine, în toate zilele care urmează, dar atent suntem atenți la acel ciclon care vă spuneam că vine spre Europa Centrală și care probabil va aduce miercuri precipitații în funcție de cum se va deplasa el mai repede sau ninsori categoric în zonele montane”, a mai adăugat aceasta.