Schimbare în Gaza. Anunţul făcut de Netanyahu

Schimbare în Gaza. Anunţul făcut de Netanyahu Sursa foto: captură video

Netanyahu anunță o schimbare radicală în Fâșia Gaza: se revine la situația anterioară anului 2005.

Schimbare în Fâșia Gaza, anunțată de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Israelul va avea „responsabilitatea generală de securitate” în Fâșia Gaza pentru o "perioadă nedeterminată" după încheierea războiului.

Anunţul a fost făcut de premierul israelian într-un interviu difuzat luni de ABC News. El a precizat că nu crede că va exista o încetare generală a focului, relatează CNN.

Ce presupune posibila schimbare în Fâșia Gaza

Posibila schimbare în Fâșia Gaza prevede revenirea la situaţia de până în 2005.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2005, sub presiune internațională, Israel s-a retras din Fâșia Gaza. Au fost evacuaţi aproximativ 9.000 de coloniști israelieni și forțele sale militare.

Enclava a fost lăsată sub guvernarea Autorității Palestiniene, care controla și părți din Cisiordania ocupată.

„Gaza ar trebui să fie guvernată de cei care nu vor să continue calea Hamas", a declarat Netanyahu, despre posibila schimbare în Gaza. El a precizat: „Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală de securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem”.

Netanyahu, schimbare în Gaza

Netanyahu, schimbare în Gaza/ Sursa foto: Arhiva EVZ

Israelul nu permite încetarea generală a focului

De asemenea, premierul a repetat că Israelul nu va permite o încetare generală a focului până când toţi ostaticii nu vor fi eliberaţi de Hamas.

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a declarat că este deschis ca pauze scurte să aibă loc.

„În ceea ce priveşte mici pauze tactice, o oră aici, o oră acolo. Le-am mai avut înainte, presupun, vom verifica circumstanţele pentru a permite intrarea de bunuri, bunuri umanitare, sau ieşirea ostaticilor noştri, a ostaticilor individuali. Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului", a declarat el.

Premierul israelian a abordat, de asemenea, rolul Iranului şi al Hezbollah în conflict, avertizându-i să nu se implice mai mult.

„Cred că au înţeles că, dacă intră în război într-un mod semnificativ, răspunsul va fi foarte, foarte puternic. Şi sper că nu vor face această greşeală", a declarat Netanyahu pentru postul ABC.

Vezi aici VIDEO: „Fronturile războiului din Gaza