Cutremur tare în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur tare în România. Ce magnitudine a avut seismul din VranceaCutremur. Sursa: Arhiva EVZ

Un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter a fost înregistrat în dimineața zilei de miercuri, 25.10.2023, în Vrancea.

Un cutremur a avut loc în zona Vrancea la ora 09:25:18, având o magnitudine medie de 4,2 pe scara Richter. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 km sub suprafața pământului, potrivit INCDFP.

Cutremurul s-a produs la 56 km SE de Sfântu-Gheorghe, 57 km NV de Buzău, 58 km E de Brașov, 68 km V de Focșani, 70 km N de Ploiești, 97 km NE de Târgoviște.

Un alt cutremur a avut loc în Vrancea acum câteva zile

Un alt cutremur, cu o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, în dimineața zilei de sâmbătă, 21 octombrie. Seismul a fost slab și a avut o adâncime de 136,4 km.

Cutremurul s-a produs la 52 km SE de Brasov, 55 km N de Ploiești, 58 km NV de Buzău, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 81 km NE de Târgoviște, 82 km V de Focșani.

De asemenea, în cursul zilei de luni, două cutremure slabe au avut loc în Oltenia, Gorj. Ambele au avut magnitudinea de 2,2, respectiv 2,5 pe scara Richter.

Cutremur în Bulgaria

Sursă foto: Arhiva EVZ

Val de cutremure în România, la începutul lunii

La începutul lunii octombrie, România a fost lovită de patru evenimente seismice. Cel mai intens dintre acestea a fost înregistrat în jurul orei 03.50 în regiunea seismică Vrancea, având o magnitudine de 3,5 pe scara Richter.

În același areal, au avut loc alte două cutremure, la intervale relativ scurte.

Primul cutremur s-a produs miercuri, pe 4 octombrie, la ora 23.54.42 (ora locală a României). A avut loc în Dobrogea, Turcea. A fost un seism slab, cu magnitudinea de 2,4 ml, la o adâncime de 1,0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km E de Izmayil și 65km E de Tulcea.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Vrancea

„Cutremurul cel mare”, așa cum e cunoscut seismul din 26 octombrie 1802, a avut loc la ora locală 12.55, în ziua dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se estimează că s-a produs la o adâncime de aproximativ 150 de kilometri. Mai mult, a avut o magnitudine de 7,9 grade, afectând o extinsă zonă din Europa.

Acest seism a fost resimțit pe o distanță semnificativă, de la Moscova și Sankt Petersburg până la Istanbul, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ne puteți urmări și pe Google News