Șoferi batjocoriți de Poliție. Testele antidrog dau rezultate fals pozitive, dar nu sunt despăgubiți

Șoferi batjocoriți de Poliție. Testele antidrog dau rezultate fals pozitive, dar nu sunt despăgubiți Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Șoferi batjocoriți de Poliție. Testele antidrog dau rezultate fals pozitive, șoferii rămân fără permis multă vreme, dar apoi nu sunt despăgubiți pentru nedreptatea care li s-a făcut.

Șoferul a fost oprit de poliție în timpul unei acțiuni de control de rutină. Bărbatul a fost de acord să fie testat cu testul antidrog și rezultatul a fost pozitiv. De fapt, bărbatul nu era drogat.

După ce a făcut testul rapid pentru consum de substanțe interzise, rezultatul a fost surprinzător. Potrivit rezultatului testului rapid, bărbatul consumase benzodiazepine.

Rădăuțeanul a declarat vehement că nu ar fi consumat astfel de substanțe, însă declarațiile lui nu l-au scăpat de declanșarea procedurilor standard pentru conducere sub influența drogurilor. Șoferul „drogat” s-a ales cu un dosar penal și și-a pierdut dreptul de a mai conduce.

În plus, mașina sa fost imobilizată la fața locului de către ofițerii poliției care l-au oprit. Mai apoi, bărbatul a fost escortat de către aceștia la Spitalul Județean din zonă, pentru recoltarea de probe biologice.

Rezultatele au lăsat polițiștii mască

Deoarece era conștient de faptul că totul a fost o greșeală, șoferul a achitat personal pentru urgentarea rezultatelor la testele realizate pe probele biologice. După ce a primit rezultatele de la Institutul de Medicină Legală Iași, bărbatul a primit răspunsul final, testele antidrog erau negative.

Acesta și-a recăpătat permisul de conducere după nouă săptămâni, după ce dosarul a fost clasat de către procurori. Bărbatul mărturisește că se simte norocos, pentru ca a avut posibilitatea de a-și plăti singur analizele, și astfel a putut primi rezultatul mai devreme. În caz contrar, bărbatul ar fi putut sta fără permis chiar și până la un an de zile.

Șoferii păgubiți cer daune morale

Un alt șofer din Gorj a cerut statului român daune morale în valoare de 70.000 de lei, din cauza situației neplăcute prin care a trecut. Șoferul nu consumase de fapt droguri, ci luase pastile pentru inimă. Aceste situații sunt însă tot mai comune, odată cu intensificarea controalelor antidrog.

Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș a cerut retragerea testelor rapide pentru consum de droguri pe care le are în dotare, deoarece de foarte multe ori au rezultate fals pozitive. Aceeași situație se întâmplă și în Vaslui, și în Bacău.

Potrivit surselor, din 35 de teste realizate pe șoferi care au avut un rezultat pozitiv după testul rapid, 22 s-au dovedit a fi greșite, după analizele realizate pe probele biologice, potrivit Antena 3.