Alina Gorghiu: România are milioane de consumatori de droguri

Alina Gorghiu: România are milioane de consumatori de droguri Alina Gorghiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a abordat problema gravă a consumului de droguri în România, subliniind că aceasta reprezintă o problemă de proporții semnificative, cu milioane de consumatori în țară.

Declarația ministrului Alina Gorghiu este cel puțin alarmantă, având în vedere că statistica oficială arată că sunt în jur de un milion de consumatori.

Gorghiu a subliniat că problema consumului de droguri afectează România în mod alarmant, precizând că aceasta este o problemă globală. Țara se află în partea inferioară a clasamentului cu privire la această problemă, dar acest lucru nu aduce niciun beneficiu.

Alina Gorghiu, despre problema consumului de droguri în România

Ministrul Justiției a dat câteva cifre relevante pentru a ilustra gravitatea situației. În 2010, existau 6.000 de dosare legate de droguri. În 2015 s-au înregistrat 8.700 de dosare, iar doar în primele opt luni ale anului curent au fost înregistrate 20.000 de dosare.

Ne puteți urmări și pe Google News

A evidențiat că aceste cifre trebuie puse în context, subliniind că DIICOT are 190 de procurori care se ocupă de infracțiunile legate de criminalitatea organizată. Dacă acești procurori ar fi responsabili exclusiv de aceste cazuri, fiecare ar avea de gestionat 105 dosare.

Din acest motiv, a subliniat importanța acordării unei priorități deosebite dosarelor de trafic de droguri și rețelelor mari implicate în acest fenomen.

Ministrul Justiției a mai spus că „consumul de droguri este o problemă, fiind milioane de consumatori în România”.

Accentul trebuie pus pe prevenție în materie de consum de droguri, dar și pe creșterea capacității instituțiilor care au în gestiune această tematică. Trebuie să mărim numărul de procurori. S-au facut pași importanți”, a mai spus Gorghiu.

Droguri. Sursă foto: Dreamstime

Ministrul Justiției, de acord cu spusele premierului Ciolacu

Întrebată despre concordanța declarațiilor sale cu cele ale prim-ministrului cu privire la prezența clanurilor mafiote în România, Alina Gorghiu a afirmat că poziția exprimată de șeful Executivului se întemeiază pe informații concrete.

A explicat că în țară există rețele de criminalitate organizată care încă nu au fost desființate sau lichidate în totalitate.

Ministrul a adăugat că fenomenul este extrem de dinamic, subliniind necesitatea actualizării constante a tabloului referitor la substanțele psihoactive. Acest lucru ar trebui să se facă în mod săptămânal.

Asta deoarece aproape în fiecare săptămână apare o nouă substanță psihoactivă. Iar din păcate, spune ministrul, 98% dintre acestea nu pot fi detectate prin analizele de sânge.

„Este un fenomen care trebuie foarte atent monitorizat. Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanților de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate.

Este un mijloc prin care s-ar cunoaște, supraveghea și identifica operativ aceste persoane, care au comis infracțiuni în sfera traficului de droguri și care ar fi o soluție bună pentru a preveni potențiale recidive”, a mai spus ministrul.

Consumatorii de droguri trebuie priviți ca pe bolnavi

Gorghiu a subliniat că cei care consumă droguri nu trebuie priviți altfel decât ca persoane care suferă de o boală și trebuie tratate și reintegrate în societate.

Cu toate acestea, rețelele de trafic de droguri reprezintă o problemă serioasă în România. Recent, activitatea DIICOT a demonstrat că intervenția rapidă și eficientă este posibilă.

Alina Gorghiu a atras atenția că în România există milioane de consumatori de droguri, iar aceștia trebuie să primească ajutor pentru a depăși dependența. Ea a subliniat că nu este soluția închiderea lor în închisori masive.

Ministrul Justiției a menționat că includerea temei drogurilor pe ordinea de zi a CSAT va trimite un semnal de alarmă și că președintele va anunța public data viitoare când va avea loc CSAT, în timpul căruia se vor prezenta materiale, analize și propuneri.