România se înarmează. Cum vom putea opri dronele lui Putin
- Iulia Moraru
- 20 octombrie 2023, 15:47
România ia măsuri pentru securitatea națională, în special după ce mai multe fragmente de drone rusești au căzut la granița României cu Ucraina de pe malul Dunării.
Conform informațiilor obținute de la surse guvernamentale, în cadrul testelor, România a evaluat un sistem anti-drone nou, echipat cu componente provenite din diverse state.
Premierul Marcel Ciolacu a adus la cunoștința membrilor Guvernului această noutate în domeniul securității țării.
România cumpără un nou sistem anti-drone pentru securitatea țării
„Vom avea o tehnologie nouă anti-drone, achiziționate din mai multă state. Mai întâi ni se pune la dispoziție un astfel de sistem. Daca ne place și e eficient, achiziționăm mai multe”, ar fi spus Marcel Ciolacu, spun sursele.
Sistemul antidronă va fi pus la dispoziția României în temeiul unui acord de tip „Guvern la Guvern” (G to G) încheiat cu un stat partener, cu aprobarea NATO.
Instalarea acestui sistem anti-drone a devenit necesară în contextul atacurilor cu drone lansate de Rusia asupra porturilor dunărene din Ucraina.
Acest fapt a condus la aterizarea unor fragmente din aceste echipamente militare în diverse zone ale teritoriului românesc.
România și Ucraina, abordarea strategică împotriva Rusiei
Miercuri, în cadrul vizitei sale la Kiev, premierul Ciolacu a anunțat că România și Ucraina vor adopta o „nouă strategie” pentru a preveni atacurile rusești asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, de-a lungul frontierei cu România.
„Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri.
Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente.
Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat”, a spus el.
Noul sistem anti-drone, necesar în contextul atacurilor Rusiei
Cu doar o săptămână în urmă, au fost găsite noi fragmente de dronă. Un crater rezultat, probabil, în urma impactului, a fost identificat într-o zonă cu vegetație de pe malul drept al Brațului Chilia. Era la numai câțiva kilometri de localitatea Plauru din județul Tulcea. Acest incident a fost raportat de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Zonele respective au fost securizate. Structurile competente au fost notificate în vederea ridicării probelor și a desfășurării investigațiilor conform procedurilor stabilite.
Forțele MApN vor menține misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor evenimente.